Zelenskyj varsler tiltak om militærhjelp uteblir

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. februar 2024 | 06:43

EU har lovet å levere en million artillerigranater til Ukraina, men ifølge president Volodymyr Zelenskyj, har de så langt bare levert rundt 30 prosent av dette løftet.

– Det var ikke 50 prosent som kom, men 30, dessverre, sa han på en pressekonferanse med Bulgarias statsminister Nikolaj Denkov i Kyiv.

Krigen i Ukraina har pågått i to år, og i løpet av denne tiden har det vært kontinuerlige konflikter internt i EU, ifølge NTB. Dette har ført til utfordringer for ukrainerne med å skaffe tilstrekkelig med granater for å fortsette kampen langs den 1500 kilometer lange frontlinjen.

I fjor ga EU løftet om å levere en million granater, men i januar måtte de innrømme at de bare ville være i stand til å levere halvparten av dem innen mars.

Nå varsler Zelenskyj stans for ukrainsk korneksport uten ny hjelp

Han uttalte i et intervju med CNN mandag at det ville bli svært vanskelig for Ukraina å eksportere korn via Svartehavet uten ny militær hjelp fra USA.

Ukraina har eksportert korn langs den vestlige delen av landets Svartehavskyst nær Romania og Bulgaria siden Russland sist sommer opphevet en langvarig avtale som hadde blitt inngått med hjelp fra FN og Tyrkia.

Russland hadde forpliktet seg til å ikke angripe den ukrainske korntransporten i Svartehavet gjennom avtalen. Dette gjorde det mulig for Ukraina å eksportere totalt 33 millioner tonn korn. Til slutt valgte imidlertid Russland å oppheve avtalen.

mest lest