Massive demonstrasjoner i Israel: Netanyahu sparket forsvarsministeren

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. mars 2023 | 04:03

Titusener av israelere har tatt til gatene for å protestere etter at Benjamin Netanyahu sparket sin forsvarsminister.

Lørdag advarte Israels forsvarsminister Yoav Gallant mot en kontroversiell lovendring som vil gi politikerne makt over rettsvesenet. Søndag varslet statsminister Benjamin Netanyahu at han sparker forsvarsministeren.

Gallant var det første høytstående medlemmet av det regjerende Likud-partiet som uttalte seg mot planen.

Men da horder av demonstranter oversvømmet gatene til langt på natt, begynte andre Likud-ministre å indikere vilje til å slå på bremsene. Kulturminister Micky Zohar, en av Netanyahuas fortrolige, sa at partiet ville støtte ham hvis han bestemte seg for å sette lovendringen på pause.

Protester fant sted i Beersheba, Haifa og Jerusalem, der tusenvis av mennesker samlet seg utenfor Netanyahus privatbolig.

Demonstrantene har også brutt seg gjennom barrikader nær Netanyahus hjem. De ble møtt med vannkanoner fra politiet, skriver Reuters.

Demonstranter blokkerte Tel Avivs hovedpulsåre, forvandlet Ayalon-motorveien til et hav av blå-hvite israelske flagg og tente et stort bål midt på veien.

Det ble brukt både vannkanoner og hester for å fjerne demonstrantene på motorveien natt til mandag, skriver Jerusalem Post.

Det hvite hus har uttrykt at de er «dypt bekymret» for situasjonen i Israel, skriver AFP.

Sikkerhetsrådgiver Adrienne Watson skriver på Twitter at endringer til et demokratisk system må gjøres med bredest mulig folkelig støtte.

– Vi vil fortsette å oppfordre Israelske ledere til å finne kompromisser så raskt som mulig, skriver hun.

Søndag kveld melder Reuters at Israels generalkonsul i New York, Asaf Zamir, trekker seg fra sin stilling.

– Jeg kan ikke lenger fortsette å representere regjeringen. Det nå tid for at jeg deltar i kampen om Israels fremtid, skriver Zamir på Twitter.

Opposisjonslederen Yair Lapid, sa at Gallants avskjedigelse var et «nytt lavmål for den antisionistiske regjeringen som skader nasjonal sikkerhet og ignorerer advarsler fra alle forsvarstjenestemenn».

– Israels statsminister er en trussel mot sikkerheten til staten Israel, skriver Lapid på Twitter.

De foreslåtte lovendringene har skapt bekymring for et svekket rettsvesen og en nærmest enerådende makt for politikerne.

Netanyahu og hans allierte sier at deres plan vil gjenopprette en balanse mellom de juridiske og utøvende grenene og tøyle det de ser som en høyesterett med liberale sympatier.

Selbekk: – Det er bare islam som har en voldsmann som religionsstifter

mest lest