Sam Bankman-Frieds bønn om nåde – risikerer 50 års fengsel

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. mars 2024 | 12:52

Tirsdag leverte forsvaret til Sam Bankman-Fried inn flere brev fra hans venner, hvor de søker om en mild dom for den tidligere FTX-sjefen, som forventes å bli dømt denne uken.

En venn av ham fra hans MIT-dager sa at ‘veganer’ Bankman-Fried ville være ‘en ressurs for samfunnet’ hvis han fikk en mild dom, ifølge Daily Mail.

– Sam følte dypt for hvert levende vesen, inkludert gårdsdyr – så mye at han fulgte et vegansk kosthold og overbeviste flere andre i vår gruppe å bli veganere også. Han tok alle mulige skritt for å redusere lidelse, skrev vennen.

Bankman-Frieds veganske livsstil har vært godt dokumentert, med hans advokater som klaget i august 2023 på at han holdt seg i live på brød og vann i fengselet fordi myndighetene ikke ville imøtekomme hans diettrestriksjoner.

En annen venn, denne gangen en romkamerat fra college til krypto-grunnleggeren, hadde en lignende historie til retten, igjen med henvisning til hans dype tilknytning til gårdsdyr.

Han ga også Bankman-Fried ros for å gjøre sine oppgaver rundt i huset, og sa at han «konsistent gjorde det så bra.»

To foreldre til barn med enten Asperger syndrom eller autisme, ga uttrykk for sympati i brevene sine mens de delte personlige utfordringer knyttet til oppdragelsen av barn med nevrodiversitet.

En av foreldrene skrev at hun ikke visste at sønnen hennes hadde en diagnose før han var 31 år gammel. Hun forklarte at barn med autisme ofte lukker seg når de blir konfrontert med kaotiske situasjoner.

– Selv om jeg aldri har møtt Sam, tror jeg fast på at selv om han kan være en MIT-kandidat – forstod han ikke fullt ut omfanget av det som skjedde og hadde ikke ondskapsfull hensikt.

Nedturen til kryptovalutabørsen FTX i november 2022 var uten tvil preget av kaos. Den strakk seg over en uke og kulminerte med at børsen ble stengt og erklært konkurs.

Bare tre dager etter å ha twitret «FTX er i orden. Eiendeler er i orden,» innrømmet Bankman-Fried til slutt på X, at han hadde rotet til og at han «burde gjort det bedre.»

Og bare en dag etter at han innrømmet skylden den 11. november 2022, var Bankman-Fried ute som administrerende direktør, og FTX begjærte konkurs.

En forelder hvis sønn mistet 130 000 dollar på FTX delte også tankene sine med retten, og skrev at hun håper Bankman-Fried «vil få en dom i området 70 måneder». Dette er i tråd med fengselstiden forsvaret har bedt dommeren om å pålegge.

Bankman-Fried’s siste forsøk på en mild dom kommer midt i spekulasjoner om hvor mange år den tidligere FTX-sjefen vil bli fengslet – og hvor han vil bli fengslet.

Påtalemyndigheten fra sørdistriktet i New York ber om at Bankman-Fried skal få 40 til 50 år bak lås og slå – men forsvaret ber om et mye lavere spenn på litt over seks og et halvt år.

Eksperter tror generelt at han vil sone minst tjue år på det laveste og femti år på det høyeste – og at han sannsynligvis vil ende opp i et fengsel med middels sikkerhet.

mest lest