Taliban lover å steine kvinner

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. mars 2024 | 20:20

Norske diplomater holdt en skjult kanal åpen til Taliban under Natos «okkupasjon» av Afghanistan fra 2001-21. I det minste fra 2008 var den norsk kanalen «åpen».

USA under Donald Trump forhandlet også med Taliban, og ble enige om en prosess for uttrekning av de amerikanske styrkene. Den prosessene viderførte og fremskyndet Joe Biden da han overtok. Utover våren og sommeren 2021 ramlet regjeringen i Afghanistan sammen og i august tok Taliban kontrollen også i Kabul.

I januar 2022 inviterte daværende utenriksminister Anniken Huitfeldt Taliban på samtaler i Oslo.

Noen i Vesten har trodd at dagens Taliban-regime er mer «moderat» enn den gjengen som styrte landet på 1990-tallet og som huset Al-Qaida.

Men lite tyder trolig på det.

I en ny utalelse har Talibans øverste leder pekt nese av vestlige menneskerettigheter.

I en direkte melding til vestlige demokratier sa Mullah Hibatullah Akhundzada i helgen at regjeringen hans offisielt vil gjeninnføre praksisen med å steine kvinner til døde for utroskap.

«Du sier at det er et brudd på kvinners rettigheter når vi steiner dem til døde,» sa Akhundzada i en talemelding sendt på Taliban-kontrollerte statlige medier.

«Men vi vil snart implementere straffen for utroskap,» sa han. «Vi vil piske kvinner offentlig. Vi vil steine dem til døde offentlig.»

Det skriver Fox News.

Kommentarene er den hittil tydeligste bekreftelsen på Talibans intensjon om å re-implementere den harde politikken fra sitt tidligere styre på 1990-tallet, selv om rapporter har vist at de aldri helt sluttet med sine ekstreme overgrep mot kvinner, inkludert i en 2015-video som skildret en 19 – år gammel kvinne stappet inn i et hull omgitt av menn som kastet steiner på hodet hennes.

(NB: Sterke bilder)

Henrettelsen ble angivelig utført etter at kvinnen skal ha hatt sex før ekteskapet med sin forlovede, som igjen fikk piskeslag.

Siden Talibans overtakelse av Afghanistan i august 2021 har dødsstraff og offentlige henrettelser blitt gjenopptatt, selv om det er uklart om noen kvinner ennå ikke har blitt steinet under den nye Taliban-styrte staten.

I 2022 meldte Daily Mail at en kvinne som var dømt til steining valgte å henge seg før straffen skulle eksekveres.

Ifølge en FN-rapport i mai 2023 hadde 175 personer blitt dømt til ulike straffer og 37 personer ble dømt til steining. Over 100 personer var blitt dømt til «forbrytelser mot Gud» med pisking, mens ytterligere fire var dømt til å få murer kollapset ned på dem. Sistnevnte en straff foreskrevet innen islamsk sharia som i praksis innebærer å bli begravd levende.

Akhundzada responderte på internasjonal fordømmelse av måten de behandlet kvinner og sa: «Disse [straffene] er alle mot deres demokrati, men vi vil fortsette å gjøre det. Vi sier begge at vi forsvarer menneskerettighetene – vi gjør det som Guds representant og du som djevelens.»

Mullahen sa at kvinners rettigheter i Vesten var i strid med Talibans ekstreme tolkning av islam.

«Vil kvinner ha rettighetene som vestlige snakker om? De er imot sharia og geistliges meninger, de geistlige som styrtet vestlig demokrati,» sa han med henvisning til maktovertakelse i 2021.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest