– Nedlatenheten for Europa kan være et generasjonsfenomen

Avatar photo
Publisert 27. mars 2025 | 16:02

En redaktør som lider av Trump Derangement Syndrom, The Atlantics Jeffrey Goldberg, ble lagt til i en chattgruppe av den nasjonale sikkerhetsrådgiveren Mike Waltz. I den ble operasjonen mot houthiene i Jemens diskutert.

– Klart gradert informasjon, sier Helge Lurås om det som kommer frem. Han mener «dette var ikke en god uke for Trumps sikkerhetsteam».

Lurås mener Trump bak lukkede dører nok er mer misfornøyd med de ansvarlige for Signal-fadesen enn han gir uttrykk for offentlig.

Et interessant aspekt ved de lekkede chattene er det at JD Vance så angrepet i Jemen gjennom et europeisk prisme. 40 prosent av Europas handel går gjennom Suez-kanalen, bare 4 prosen av USAs. Han vil ikke gjøre Europa en tjenste. Pete Hegseth kalte Europas militære kapasiteter «patetisk».

Lurås mener oppfatningen i USA om Europa kan være påvirket av generasjonsforhold. JD Vance, Hegseth og Tulsi Gabbard er tidlig i 40-årene, de har ikke hatt formative år under den kalde krigen, som bandt USA og Europa sammen. For folk som Marco Rubio og Mike Waltz, som er i 50-årene, er det annerledes.

Ness peker på fallende børser og bekymring blant ledende investorer uttrykt i Wall Street Journal over konsekvensene av tollmurer og «handelskrig». Mener Trump alvor eller vil han trekke seg hvis markedene fortsetter å falle?

Foreløpig holder Trump og hans folk fast på at det vil være smertefullt på kort sikt å nasjonalisere verdikjedene og trekke produksjon hjem. Men Trump vektlegger at på litt sikt vil investeringene som kommer «hjem» gi industriarbeidsplasser og økonomisk vekst i USA.

– Det har vært en erkjennelse av at dette er nødvendig helt siden koronapandemien. Man er for sårbar i en «gobalisert» verden, sier Lurås.

Forhandlingene om fred i Ukraina går saktere enn Trump nok kunne ønske. Men verken Putin eller Zelenskyj ser ut til å ha hastverk med å bli enige. Og russerne «selger seg dyrt» og krevet opphevelse av sanksjoner selv for å gå med på en våpenhvile isolert til Svartehavet.

Israels ønske om å fortsette den militære kampen mot Hamas er tydelig. I Syria ønsker de en «balkanisering». Det gjør det lettere å drive splitt og hersk. Et angrep på Iran kan komme, men Trumps «godkjennelse» er i det blå.

Når det gjelder forholdet mellom Kina og USA har det vært påfallende «stille». Folk rundt Trump legger ikke skjul på at Kina er den strategiske trusselen mot USA, men det står mye på spill for begge parter.

Lurås tror et felles fokus på hjemlig økonom kan gi Trump og Xi Jinping insentiver til å ungå eskaleringen av spenningen mellom de to land.

Men det er en rekke «flashpoints».

Ikke glem å lik og følg iNyheter på YouTube. Podcasten er også tilgjengelig på Apple PodcastsSpotify og X.

mest lest