Kina inn i Ukrainske fredsforhandlinger

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. april 2023 | 03:14

Xi Jinping ringte Volodymyr Zelenskyj onsdag, og søker en større rolle i fredsforhandlinger.

Kinas president Xi Jinping har snakket med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj for første gang siden Russland lanserte sin fullskala invasjon av Ukraina, og Beijing sier at de ønsket å sende en utsending til Kyiv for å tjene som megler for å finne en «politisk løsning».

Telefonsamtalen onsdag varte i nesten en time og var «lang og meningsfull», ifølge den ukrainske presidenten.

– Jeg tror at denne samtalen, så vel som utnevnelsen av Ukrainas ambassadør til Kina, vil gi en kraftig drivkraft til utviklingen av våre bilaterale relasjoner, skrev Zelenskyj på Twitter.

Samtalen mellom de to lederne kommer etter at Xi og Zelenskyj begge sa at de var villige til å snakke med hverandre etter Xis besøk i Moskva i mars.

«Beijings «kjerneholdning er å legge til rette for samtaler for fred,» heter det i en uttalelse fra det kinesiske utenriksdepartementet, som er lagt ut på deres nettsider.

Maria Zakharova, talsperson for Russlands utenriksdepartement, roste Kinas tilnærming, ifølge Aljazeera, men fordømte Ukrainas holdning.

– Kyiv avviser ethvert godt initiativ rettet mot en løsning, sier hun.

Det hvite hus ønsker også telefonsamtalen mellom de to lederne velkommen, men sier det er for tidlig å si om det vil føre til en fredsavtale.

– Det er bra, sier John Kirby, talsperson for USAs nasjonale sikkerhet, om samtalen.

– Om det kommer til å føre til en slags meningsfull fredsbevegelse, eller plan, eller forslag, tror jeg bare ikke vi vet det akkurat nå, la han til.

mest lest