Russland produserer ammunisjon tre ganger raskere enn USA og EU

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. mai 2024 | 09:25

Og til omtrent en fjerdedel av kostnaden.

Det melder Sky News.

Ukrainas væpnede styrker står overfor en betydelig utfordring, ifølge tall fra konsulentselskapet Bain & Company, da de er avhengige av forsyninger av ammunisjon fra USA og Europa. Til tross for at USA, Storbritannia og andre europeiske allierte har forsøkt å øke produksjonen i sine fabrikker, ligger deres evne til å produsere granater fortsatt bak Russlands, til tross for at deres samlede økonomiske styrke langt overgår Moskvas.

Ukrainske soldater på frontlinjen sier at for hver de skyter mot russiske posisjoner, kan de sende rundt fem granater tilbake.

Forskningen om artillerigranat produksjonen av Bain & Company, som baserte seg på offentlig tilgjengelig informasjon, fant at russiske fabrikker var ventet å produsere rundt 4,5 millioner artillerigranater i år, sammenlignet med en samlet produksjon på rundt 1,3 millioner i europa og USA.

Når det gjelder kostnad, sa den at den gjennomsnittlige produksjonskostnaden per 155 mm granat – typen produsert av NATO-land – var omtrent 4.000 dollar per enhet, selv om den varierte betydelig mellom land. Dette sammenlignes med en rapportert russisk produksjonskostnad på rundt 1.000 dollar per 152 mm granat som de russiske væpnede styrkene bruker.

Artilleri er bare en av mange mangler når det gjelder ammunisjon som Ukraina står overfor.

mest lest