Fascinerende video fra Mars

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. september 2023 | 17:00

Det er fantastisk å kunne ta del i hvordan det ser ut i solsystemet.

Disse bildene kommer fra Curiosity fartøyet fra Nasa ble skutt opp fra Cape Canaveral i november 2011 og landet på Mars i august 2012.

ChatGPT har følgende å si om Mars:

Mars er den fjerde planeten fra solen i vårt solsystem og er ofte referert til som den «røde planeten» på grunn av sin karakteristiske rødfarge, som skyldes jernoksid (eller rust) på overflaten. Her er noen viktige fakta og informasjon om Mars:

  1. Størrelse og atmosfære: Mars er omtrent halvparten så stor som Jorden i diameter. Den har en svært tynn atmosfære, hovedsakelig bestående av karbondioksid, med spor av nitrogen og argon.
  2. Dager og år: En dag på Mars, kjent som en «sol», varer omtrent 24,6 timer. Et Mars-år (ett omløp rundt solen) tar omtrent 687 jorddager.
  3. Klima: Mars er kaldere enn Jorden, med en gjennomsnittlig overflatetemperatur på minus 62 grader Celsius. Vann kan eksistere i fast form på overflaten, men flytende vann er sjeldent på grunn av det lave atmosfæretrykket.
  4. Geologi: Mars har den høyeste vulkanen og den dypeste, lengste kløften i solsystemet. Olympus Mons er den største vulkanen, mens Valles Marineris er en enorm kløft som kan sammenlignes med vår Grand Canyon.
  5. Vann: Det er bevis for at Mars en gang hadde flytende vann på overflaten, med elveleier og innsjøer. Det er også is ved polene.
  6. Måner: Mars har to små måner, Phobos og Deimos. De er antatt å være fangede asteroider.
  7. Utforskning: Mars har vært et mål for mange romfartøy, inkludert orbitere, landere og rovere. NASA’s Perseverance rover, som ble sendt til Mars i 2020, er en av de nyeste til å utforske planeten.
  8. Mulig bosetning: Mars er ofte betraktet som en potensiell kandidat for fremtidig menneskelig utforskning og kolonisering, selv om det er mange utfordringer forbundet med livsstøtte, stråling og transport.
  9. Liv: Det er ingen bekreftede tegn på nåværende liv på Mars, men det er fortsatt interesse i å søke etter tegn på tidligere mikrobielt liv.

mest lest