Til norske medier: Skal Venstre heretter omtales som et «islamkritisk» parti?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. september 2024 | 16:33

Dette er en kommentar.

Venstre-nestleder Abid Raja omtaler islam som en «forfeilet religion». Han mener videre at islam ikke har utviklet seg på 1500 år og ikke er kompatibel med de mest sentrale vestlige verdiene som demokrati, likestilling og ytringsfrihet.

Skikkene i islam omtaler han som «verdiløse» i dagens samfunn.

Jenter som får islamsk oppdragelse lever ikke frie liv, mener han videre. Og for homofile er det enda verre.

Les også: Abid Raja: – Islam er en forfeilet religion. Passer overhodet ikke inn

Kommentar

For oss som var tidlig ute med å beskrive islam på lignende måte, slår nok Rajas ord ulikt ut. Noen vil nok bli litt irritert fordi dette nå kommer fra en som selv har vært blant dem som har stemplet og fordømt dem som har sagt tilsvarende ting før.

Og irritasjonen vil i så fall være en konsekvens av hva det har «kostet» å stå frem å påpeke mer eller mindre akkurat det samme som Venstre-nestlederen nå gjør.

Vi som har gjort det i norsk offentlighet på tidlige stadium, har måtte tåle å bli kalt islamfiendtlige, islamkritiske, islamofobe, fremmedfiendtlige og rasister. Og det av journalister og kommentatorer i de største, mest etablerte norske mediene.

Det blir faktisk også Raja kalt nå av enkelte i de muslimske innvandrermiljøene. Men i mindre grad enn vi som ikke er mørke i huden og selv kommer fra muslimsk bakgrunn.

Men det er noe annet som slår meg nå som Raja er ute med saftige karakteristikker av ikke bare islam, men av muslimer. Og det er hvor definerende det å på et tidspunkt var å ha ytret kritiske (altså realistiske) analyser av islam og (mange) muslimers manglende evne og vilje til å integrere seg i vestlige samfunn.

For de av oss som har ytret slikt, har det blitt hengende ved for all tid. I mediene har man brukt det som et vedvarende stempel som de har minnet sitt publikum om selv der det overhodet ikke var relevant.

Mindre enn tre prosent av artiklene i nettavisen Resett som jeg i sin tid var med å stifte, dreide seg om innvandring, og enda færre med noen tematikk rundt islam. Men likevel kunne man stadig lese om det «innvandringskritiske nettstedet Resett» eller om den «islamkritiske nettavisen Resett».

Jeg fikk også stemplet som «islamkritiker».

Og at jeg (og andre) er kritiske til islam, er jo ikke faktuelt feil. Men de fleste av oss er opptatt av (og kritiske til) langt mer enn islam.

Likefullt var det islam- og innvandringskritikken som ble hengende ved. For mitt vedkommende kunne det blitt plukket en rekke andre beskrivelser hvis det først var om å gjøre. Man kunne kalt meg «den tidligere etterretningsoffiseren Helge Lurås» eller «utenrikskommentatoren», eller «siviløkonomen», «diplomaten», «den tidligee  Nupi-rådgiveren», «forfatteren», «redaktøren» etc.

Men nei, har man en gang kritisert islam, er det islamofob, islamkritiker og islamfiendtlig man er (var?).

Det var selvfølgelig ikke tilfeldig at man ble stemplet på den måten. Det er et maktgrep, kall det gjerne en hersketeknikk. Det var et kallesignal til det norske folk om at denne personen var «ond». For det er ondsinnet å kritisere noens religion. Da kan man umulig ha gode hensikter. Man bryter et sosialt tabu.

Men hva kommer til å skje med Abid Rajas posisjon i norsk offentlighet? Hvordan skal norske medier heretter omtale ham? Med tanke på hva han markerer seg på med sin nye bok, er han jo i høyeste grad blitt en «innvandringskritiker», ja, han er også en markert «islamkritiker», mange vil også si han er rent fiendtlig til islam.

Og som nestleder i Venstre blir vel dette også noe som kan karakterisere partiet? For vi har ikke sett at partileder Guri Melby eller nestlederkollega Sveinung Rotevatn har tatt avstand fra det Raja har sagt.

Så nå bør vel norske medier begynne å omtale Venstre med liknende adjektiver som de bruker om Norgesdemokratene…?

Dette kommer naturligvis ikke til å skje. Det er tross alt forskjell på folk…

Og det er heller ikke slik at jeg ønsker dette for Abid Raja. Tvert imot. Jeg håper han kan stå frem med denne kritikken og fortsette å komme med den, uten å bli stemplet og få alt annet han snakker om påvirket av det han mener om islam, innvandring og integreringsutfordringer.

Vi som har blitt stemplet og stigmatisert tidligere og fått sosial omgangskrets avskåret, jobbmuligheter snevret inn og blitt sett på som utstøtte, bør ønske Raja alt godt og på ingen måte det samme som vi ble utsatt for.

For dersom det går an å si det Raja sier om islam og innvandring uten at det medfører sosial og politisk stigmatisering, er det få ting som vil bidra mer til at slik innsikt som han formidler blir alminneliggjort. Og at andre tør å ta bladet fra munnen også.

Og blir forståelsen av islam alminneliggjort, har vi også en bedre mulighet til å gjøre noe med som samfunn.

For islam er faktisk et stort hinder for utviklingen av et vellykket, liberalt samfunn der folk kan leve frie liv.

Det har Abid Raja nå innsett, og vi bør takke ham og ønske juristen, politikeren og forfatteren Raja alt godt.

Og samtidig må vi også kunne tillate oss å si: Velkommen etter, Abid!

Les også: Vi bør applaudere Abid Raja for å «snu» om hva som driver splittelsen i Norge (+)

iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

«Muskelbunten» forlater islam: – Det som gjør meg lykkelig og glad, det er jo haram

mest lest