Seks tenåringer i retten etter halshugging av fransk lærer

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 27. november 2023 | 11:32

Rettssaken mot seks tenåringer, anklaget for å ha medvirket til drapet på læreren Samuel Paty i 2020, begynte mandag i Paris.

Det skriver Reuters.

Fem av ungdommene som var fra 14 til 15 år gamle i 2020, er blitt stilt for retten, anklaget for å ha medvirket til drapet ved å identifisere Paty for drapsmannen. Den sjette ungdommen var 13 år gammel og er tiltalt for å ha gitt falsk forklaring i forbindelse med saken.

Samuel Paty, en lærer ved en skole i forstaden Conflans-Sainte-Honorine i nærheten av Paris, ble drept ved halshugging den 16. oktober 2020. Drapet fulgte etter at Paty underviste om ytringsfrihet og hadde vist karikaturer av profeten Muhammed som i sin tid var vist av magasinet Charlie Hebdo, i en klasse om religionsfrihet.

En 18 år gammel tjetjensk islamist ved navn Abdullakh Anzorov ble identifisert som gjerningsmannen. Etter å ha drept Paty utenfor skolen, ble Anzorov senere skutt og drept av politiet. Drapet utløste en bred nasjonal debatt i Frankrike om ytringsfrihet, sekularisme og radikalisering. Det førte også til en rekke rettssaker mot personer som ble anklaget for å ha vært involvert i planleggingen eller utførelsen av angrepet.

Les også: Samuel Paty levde i dødsfrykt de siste dagene

Ifølge Reuters vil alle de seks mindreårige ble henvist til barnedomstolen og kan risikere 2,5 års fengsel.

Høringene, som skal vare til 8. desember, vil bli holdt for lukkede dører.

mest lest