Kritisk til evakueringen av afghanske barn til Norge: – Ble dumpet fra steinalderen

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 27. desember 2023 | 14:03

I august 2021 hasteevakueres 27 afghanske barn uten foreldre til Norge da Kabul falt og det var kaos rundt flyplassen. Men hva skjedde egentlig med barna etter at de kom til Norge?

Man husker bildene av barn som ble skøvet opp over murene på flyplassen i Kabul til de internasjonale soldatene som bevoktet den. Mange av barna ble tatt med til Norge.

I en artikkel i Dagens Næringsliv (DN) deler en nærkontakt av ett av de evakuerte barna sin innsikt og bekymring rundt gjenforeningen med familiene og integreringen i Norge.

Mens Politiets utlendingsenhet (PU) arbeidet med å spore opp foreldrene i Afghanistan utover høsten 2021, ble barna plassert i omsorgssentre rundt i landet. Det gikk over ett år før noen av barna ble gjenforent med foreldrene, og det har oppstått betydelige utfordringer.

En av de evakuerte barna fikk ekstra oppfølging fra en nærkontakt som ønsket å hjelpe. Barnet tilpasset seg godt i Norge, lærte norsk, fikk venner og var aktiv i idrett.

– Hen fikk smake på det å være barn i Norge, sier nærkontakten.

Imidlertid endret barnets situasjon seg dramatisk etter gjenforeningen med familien som bl ehentet fra Afghanistan. Barnet ble mer tilbaketrukket.

Barnevern og politi ble involvert på grunn av mistanke om vold i hjemmet, men verken foreldrene eller barnet innrømmet vold når de ble spurt direkte. Dette skapte ytterligere bekymring hos barnets nærkontakt.

Knut Falchenberg, en mangeårig verge for enslige asylsøkere, bemerket at evakuerte barn ofte omstiller seg raskt, men gjenforeningen med foreldrene kan føre til større integreringsvansker. I noen tilfeller ønsker ikke barna at foreldrene skal komme til Norge.

– Min erfaring er at langt fra alle familiegjenforeninger er lykkelige, sier Knut Falchenberg fra Nordstrand.

Høyrepolitikeren Falchenberg har vært verge for bortimot 200 enslige asylsøkere siden 2015. Flesteparten av dem er fra Afghanistan. Noen av dem ble evakuert ut av Kabul i regi av norske myndigheter i august 2021.

– Vanligvis bruker enslige asylbarn gjerne et år på å komme seg til Norge, men disse barna bare dumpet inn fra steinalderen til Norge i løpet av kort tid uten å vite helt hvorfor, sier han.

Han er kritisk til norske myndigheter.

– I enkelte tilfeller kan det være at barna ikke ønsker at foreldrene skal komme, sier vergen.

Det har vært liten offentlig debatt eller evaluering av beslutningen om å evakuere barna til Norge, til tross for spørsmål om lovligheten og etiske aspekter ved handlingen.

Falchenberg mener det å ta med seg barn man hverken kjenner ID til og hvor foreldrenes samtykke mangler, har flere problematiske sider.

– Det er et ganske stort inngrep å ta med seg disse barna. Hvis man til enhver tid skal ta med seg alle man synes synd på i verden må vi tømme hele Gaza. Så man kan ikke alltid tenke sånn.

INYHETER TRENGER DIN STØTTE. TEGN ABONNEMENT ELLER STØTT OSS PÅ VIPPS 763291 BANK 1506.80.92768 ELLER PAYPAL

Julespesial: Norske medier, Israel, Islam og Jøder, Ukraina

mest lest