I hvilken boble lever disse tre?

Avatar photo
Rune Chr. Tollefsen
Leserinnlegg
Publisert 28. januar 2023 | 12:37

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Det er tragisk.

«Regjeringen henger etter klimamålene for 2030 og inngår nå partnerskap med næringslivet for å få fart på klimakuttene. Næringsminister Jan Christian Vestre vil ikke la kraftmangel torpedere klimamålene,» skriver E24.

Så på tross av varslet energiunderskudd de neste årene og der bedrifter må sette seg på ventelister for tilkobling til strøm, og der underskuddet på kraft er meldt inn fra NVE og Statnett (se lenger ned i saken) lover nå næringsminister Jan Christian Vestre og klimaminister Espen Barth Eide at det skal ikke stå på kraftmangel i landet for å nå klimamålene.

Jeg vil utfordre de begge til å svare på hvordan de skal oppnå dette imaginære overskuddet av kraft som pr i dag ikke eksisterer eller vil det om fire år.

Når det er bevist at Tyskland – motoren i EU, river vindturbiner for å grave frem brunkull for å kunne levere nok energi til sitt eget lands innbyggere og forbruk, tror virkelig Barth Eide at de sitter og regner på klimamålene? Selv Greta Thunberg har engasjert seg i saken og har gjentatte ganger blitt bortvist.

Regjeringen fører med dette en politikk uten rot i virkeligheten, det finnes nesten ikke ord. Norge befinner seg på bunn av utslippskalaen. Når man sammenligner Norges og Tysklands CO2 utslipp pr MWh produsert, så ser man realitetene.

Diagrammet viser hvor mye CO2 landene slipper ut pr MWh produsert. Dette viser i klartekst at Norge ER en av de beste i klassen. Vi trenger ikke 55% kutt i CO2 utslippene. Vi ligger milevis framfor alle de andre landene.

Så hvorfor da denne hodeløse iveren fra regjeringen til å rasere vårt eget land for og bli best i klassen når vi allerede er det?

– EUs Klar for 55-pakke og USAs Inflation Reduction Act viser at de mener alvor med at de skal nå disse utslippskuttene, og de omstrukturerer hele økonomien for å nå dem. Det er den økonomien vi er med i, sier Barth Eide.

Og dette vil regjeringen løse med et klimapartnerskap med arbeidsgiverne i NHO, Spekter, Virke, KS, Kystrederiene og Norges Rederiforbund, og arbeidstagerne i LO, YS, Unio og Akademikerne. Og staten skal spytte inn garantier.

«Klimapartnerskap skal vurdere effekten av avgifter og regelverk samt statlige lån, tilskudd og garantier, og bidra til dialog om infrastrukturutvikling innen transport og energi,» heter der fra regjeringen. Den ikke bindene avtalen finner dere her.

Men hvordan regjeringen skal klare disse klimamålene uten og samtidig sette nysatsing på nye kraftkrevende industri på vent og ut i det blå er uvisst. For den satsingen de snakker om vil kreve enorme mengder energi som vi pr i dag ikke har overskudd av. Allerede i 2027 vil vi ha manko på strøm til de nyetableringene som er meldt inn.

Jeg skrev at Aaslands bastante nei til kjernekraft var en skikkelig blemme. Det viser seg det er mye mer alvorlig enn som så. En rapport fra NVE og Statnett slår fast vi kan mangle strøm når vi trenger den aller mest.

Ifølge rapporten fra NVE og Statnett går vi mot et dramatisk underskudd i effektbalansen frem mot 2030. Frem mot 2050 ser det enda mer alvorlig ut. Rapporten viser til flere hendelser der det har vært kritisk. Nettavisen omtaler rapporten som meget dramatisk og kaller det en sjokkrapport. «Den beskriver et strømsystem i Norge og Norden som allerede er strukket til sitt ytterste, og de regner med at ting vil bli mye verre fremover.»

Med elektrifisering av sokkelen og ny kraftkrevende industri samt økt strømforbruk bla i Oslo regionen vil det bli en kraftmangel i Norge. Og så vil regjeringen på toppen av dette elektrifisere Melkøya som vil tappe enorme mengder energi fra vårt allerede pressede energinett.

Når vi nå står midt oppi denne suppen av selvmotsigelser, så foreslår regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett for 2023 lagt inn en høyprisavgift for kraftprodusenter. Når spotprisen passerer 70 øre for kilowattimen, skal staten ha 23 prosent av inntektene. Dette har fått kraftprodusenter til å skrinlegge nye innvesteringer i å øke den effekten vi så sårt trenger.

Regnestykket til Vestre og Barth Eide går simpelthen ikke opp. Det er røde tall over hele linjen. Vi kan ikke trylle frem mer kraft når vi eksporterer kraften i våre vannmagasin som om det var dommedag i morgen og samtidig håpe, vi skal fikse det senere. Og med den vindkraftmotstanden som eksisterer på land og i Norges fjellheimer så er det lite trolig de vil snu for 2 øre pr kwt.

Regjeringens plan og forbruk av strøm i de nærmeste årene er bygd på en illusjon det ikke finnes rot i virkeligheten for.

Når regjeringen nå lanserer en ny storslått plan for å nå klimamålene så går det altså på bekostning av de bedriftene vi pr. i dag har. De som går konkurs og må legge ned da de blir kvelt av regjeringens manglende satsing på det som er av bedrifter i dag.

Når sluttet politikerne å bry seg om Norge og dets innbyggere?

Strømstøtten og «svindelen» bak

mest lest