Kvinner tar oftere initiativ til skilsmisse

Avatar photo
Publisert 28. januar 2023 | 17:13

– Data fra både Danmark og andre vestlige land viser at det oftere er kvinner som tar initiativ til skilsmisser.

Det forteller Camilla Stine Øverup, førsteamanuensis i sosialpsykologi ved Københavns Universitet til Forskning.no.

– Jeg kjenner ikke til tall som ser på hvem som slår opp med hvem i kortere forhold, men jeg gjetter på at trenden er den samme, sier hun.

Øverup forteller at årsakene for skilsmissene kan variere. En stor dansk studie viser at menn fortalte om manglende kjærlighet eller intimitet, seksuelle problemer og generell uenighet, mens kvinner fortalte om respekt eller tillit, utroskap, avhengighet, for eksempel av alkohol, og vold.

Men selv om menn fortaller om problemener, er det ikke nødvendigvis mennene som innleder skilsmisser.

Betydelige kjønnsforskjeller

Søren Sander, psykolog og skilsmisseforsker, forteller til Forskning.no at han har vært med å produsere en stor studie av skilsmisser i Danmark, der de undersøkte hvem som har tatt initiativ til skilsmisser.

– I 50 prosent av tilfellene var det kvinnen, i 35 prosent av tilfellene var det mannen, og i 15 prosent av tilfellene var de enige.

Sander tror menn kanskje er mer håpefulle, og at det er grunnen til at kvinner gir opp forholdet først når partene vurderer å gå fra hverandre.

– Men ut fra mine samtaler med folk som går fra hverandre, ser det ut til å bølge fram og tilbake. Det er en asynkron prosess, forklarer han.

Les også: Russiske hackere truer norske sykehus

Dette betyr at partene ofte er ulike steder i prosessen når de vurderer å gå fra hverandre. Det er som regel en av partene som er mer avklart enn den andre, og tallene viser at det som regel er kvinnen.

– Det er ofte en lang prosess, men det er ofte kvinnen som gir opp håpet først. Kanskje er menn mer håpefulle, sier Sander.

Han forklarer og at skilsmisseprosessen som regel begynner lenge før den formelt gjennomføres. Det er ikke en enkeltstående begivenhet, utdyper han.

– Man kan oppleve at kvinner er mer forberedt på hva som skal skje. Hun har nådd langt i tankerekken, sorgen og krisen. Den som treffer beslutningen, er bedre forberedt, sier han.

De fem vanligste årsakene for skilsmisser

Den danske studien peker på fem hovedårsaker til skilsmisse. Listen er som følger:

  • Mangel på kjærlighet og intimitet.
  • Kommunikasjonsproblemer.
  • Mangel på sympati og respekt.
  • Partene har vokst fra hverandre.
  • Utroskap.

Hai rev hodet av dykker

mest lest