Slakter BSU-kutt: – Patetisk

Avatar photo
Publisert 28. januar 2023 | 20:57

Erna Solberg (H) frir til de unge med boligløft og kaller regjeringen og SVs begrunnelse for å kutte i BSU-ordningen «patetisk».

– Det å være enslig og komme seg inn på boligmarkedet i Oslo er nesten umulig på normal lønn, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

Det ønsker hun og Høyre å gjøre noe med.

Ifølge tall fra Eiendom Norge har en singel sykepleier på vanlig lønn bare råd til 1,3 prosent av boligene i Oslo.

Nylig valgte regjeringen å kutte i BSU-ordningen. De rødgrønne halverte hvor mye skattelette unge kan få årlig for sparing til egen bolig.

– Jeg synes det blir særlig patetisk når alle tre partier sier at det ikke var deres prioritering å ta vekk BSU-ordningen, de bare måtte gjøre det fordi de prioriterte noe annet. Kostnaden ved å dele Kristiansand og Søgne er 70 prosent av årsvirkningen av dette kuttet, sier Solberg.

Hun viser til den omstridte beslutningen om å splitte opp storkommunen Kristiansand.

Det er beregnet at oppløsningen vil koste 400 millioner kroner. Til sammenligning sparer staten 600 millioner årlig på BSU-kuttet.

Vil bygge mer

Solberg advarer mot høye boligpriser i byene, og sier det kan ramme velferden.

– Hvis de store byene skal ha nok ansatte til skolene sine og eldreomsorgen sin, så må de ha en aktiv boligpolitikk som hjelper folk å komme inn på boligmarkedet, sier hun.

Løsningen på problemet er å bygge mer, sier Solberg.

Hun mener at det tar for lang å få prosjektene godkjent, særlig i Ap-styrte storbyer.

Høyre vil derfor kutte saksbehandlingstid i kommunene, regulere mer til boligområder, og legge ut flere tomter.

Vil også lage «boligsosiale» planer

Solberg sier og at det må lages bedre ordninger for de som sliter mest med å spare opp egenandel til boligkjøp.

– Høyre ønsker at en viss prosentandel av boligene i nye boligprosjekter skal forbeholdes dem som ikke har nok egenkapital eller hjelp fra sine foreldre. Både leie-til-eie-ordninger og deleie kan bidra til at flere kommer inn på boligmarkedet, sier hun til VG.

Solberg innrømmer overfor VG at boligprisene økte da hun satt i regjering, men hun mener spørsmålet i stor grad handler om kommunal politikk, og at prisene har økt mye i kommunene til Arbeiderpartiet.

Erna Solberg ber også kommunene lage boligsosiale planer og sier at det bør bygges flere små leiligheter i storbyene. Nasjonalt vil hun bruke 50 millioner på et prøveprosjekt med Husbanken for å matche egenkapitalen for de som sliter mest.

– Høyre har null troverdighet

Kommunalminister Sigbjørn Gjelsvik (Sp) sier til VG at Høyre har null troverdighet på pengebruk, og viser til at de brukte milliarder på sammenslåing av kommuner og fylker.

Gjelsvik sier at dagens regjering har økt lånerammen i Husbanken slik at flere kan få seg lån, satt i gang et lovarbeid for leie-til-eie-modeller, endret utlånsforskriften, styrket bostøtten og revidert Husleieloven.

– BSU er fortsatt en gunstig ordning. For de som sliter med å kome inn på boligmarkedet, så er det ikkje størrelsen på skattefradrag, men en håndsrekning frå Husbanken som ofte er det viktigste, skriver han.

Les også: Slik fungerer «zombie-soppen» i virkeligheten

Gjelsvik mener også at Høyre tar lite hensyn til boligutfordringene i distriktene, der prisene ofte er så lave at de ikke en gang dekker byggekostnadane når eier skal selge.

SVs boligpolitiske talsperson, Grete Wold, anklager Høyre for å ville hjelpe boligspekulanter tjene seg enda rikere.

– Det løser fint lite, vi må bremse et boligmarked ute av kontroll. Vi må gjenreise Husbanken som samfunnsaktør og utvikle modeller som ikke stimulerer markedet, sier hun til VG.

– Valgflesk

– Dette er renspikket valgflesk fra Erna Solberg, sier Aps boligpolitiske talsperson, Siri Gåsemyr Staalesen, til VG.

Hun sier at Arbeiderpartiet er helt enige i at nøkkelen er å bygge mer. Da er det viktigste å holde rentene lave, slik at utbyggere har trygghet for å sette spaden i jorda på ferdigregulerte planer.

– Det blir rent parodisk når Solberg nå vi minske forskjellene på boligmarkedet etter å ha styrt Norge inn i økt ulikhet gjennom åtte år, sier hun.

Staalesen peker på at saksbehandlingstiden ikke gikk ned da Solberg styrte landet. Hun sier at alle regjeringer kan bidra til å påvirke hvordan kommunene utøver boligpolitikken gjennom lover, regler og penger.

– Når det gjelder det å spare på BSU, så er det de med de rikeste foreldrene eller som tjener veldig mye som har klart å spare mest. Skal vi hjelpe de som har minst fra før, da er ikke BSU løsningen alene, sier hun.

Kvinner tar oftere initiativ til skilsmisse

mest lest