Nytt EU-direktiv: – Dette blir svindyrt

Avatar photo
Publisert 28. januar 2024 | 15:41

EU krever at boligene våre skal bruke mindre strøm. Det vil bli dyrt for folk flest, mens noen kan tjene godt på det nye EU-direktivet.

Det såkalte bygningsenergidirektivet fra EU skal i mars ut på høring i Norge. Målet med er at boligene skal bruke mindre energi – hele 22 prosent innen 2035. Tiltaket har og som hensikt å redusere klimagassutslipp. EU ønsker dessuten å bli uavhengig av russisk gass, som har en viktig rolle for energimixen i Europa.

De fleste hus i Norge har energiklasse G, på en skala som går fra A til G. Innen 2050 skal alle europeiske bygg ha energiklasse A.

Norge er forpliktet til å implementere direktiver gjennom EØS-avtalen. Det betyr at det kan bli mange vinduer å bytte ut og vegger å etterisolere de neste årene.

Otto Robsahm, kjent fra TV-programmet Sinnasnekker’n, tror dette vil bli dyrt for folk flest, men at byggebransjen kan tjene godt på dette.

– Dette blir svindyrt, sier Robsahm til Nettavisen, og fortsetter:

– Jeg har 10 vinduer med trelags glass her jeg sitter. Hvert av disse koster 26.000 kroner. Hvordan skal folk få råd til dette? En som tjener tregangeren på vinduer, vil nå ta seksgangeren. Prisene på håndverkertjenester vil også gå opp. Har du en håndverker med køliste, så går prisen opp.

Han er ikke den eneste som spår enorme kostnader. Huseierne har anslått at det vil koste fra 500.000 kroner å gjøre utbedringer som løfter en bolig flere energiklasser.

Anbudstjenesten Byggstart har også regnet på kostnadene. De anslår at det vil koste fra 100.000 til 300.000 kroner for henholdsvis leiligheter og eneboliger å oppgradere fra energiklasse G til F. Men det er også et annet element som kommer på toppen: Prisvekst som følger at 1,6 millioner norske boliger skal oppgraderes innenfor samme tidsrom.

– Om EU-direktivet innføres, vil det kunne ha store konsekvenser for markedet, sier prosjektansvarlig Fredrik Dahl i anbudstjenesten Byggstart til Nettavisen.

Han anslår at EU-kravet vil koste mer enn 250 milliarder kroner. Det blir 50 milliarder per år, gjennom de seks årene frem til direktivet skal gjelde.

– I dag pusser vi opp for cirka 100 milliarder kroner årlig. En økning på nærmere 50 milliarder per år vil dermed være vesentlig og skape betydelig økt etterspørsel, og dermed økte priser, sier Dahl og viser til Prognosesenterets beregninger.

På toppen av det hele har prisene på å bygge boliger gått kraftig opp som følge av materialkostnadsveksten den siste tiden.

Bransjeorganisasjonen Norske trevarer stiller seg positiv til det nye EU-direktivet.

– Vi tenker alle skjerpede miljøkrav er generelt gunstig for hele byggenæringen, og spesielt for de som produserer i tre, vindusprodusentene og kanskje de som produserer ytterdører, sier daglig leder Hilde Widerøe Wibe i Norske trevarer til Nettavisen.

mest lest