Politiet stopper 10-åringer med kniv: – Vi ser det samme i Sandvika som i tunge miljøer i USA

Avatar photo
Publisert 28. januar 2024 | 22:34

Rett før jul ble en 26 år gammel mann drept med kniv av en 14-åring i Bærum. Nå forteller politiet om en nedslående utvikling i området.

Politiet i Bærum beslagla i 2023 nesten dobbelt så mange kniver på barn under 18 år sammenlignet med året før. De fleste var i alderen 13 til 15 år, men noen har vært bare 10 år gamle.

De har også sett en økning i registrerte kroppskrenkelser blant unge: 33 saker i 2023 mot 13 i 2022.

Politiet opplyser til Aftenposten at de har stoppet unge med en rambokniv tapet til låret eller en spikkekniv i bukselinningen. Macheter er også blitt beslaglagt. Barna forklarer gjerne at det ikke er deres kniv. Andre svarer at de gjør det for å beskytte seg eller føler seg truet.

– Vi ser at de blir yngre, og det er grovere forhold, sier Ole Magnus Jensen i Oslo politidistrikt til Aftenposten.

Politiet kan også fortelle at flere av ungdommene de treffer som er mellom 13 og 16 år, bruker og selger cannabis.

– Det oppstår gjerne konflikter om territorier. Bussterminalen og togstasjonen er attraktive steder. Man kan sammenligne noe av det vi ser i Sandvika med tunge miljøer i USA, sier politiførstebetjent Nicolai Backe-Henden.

Unge med innvandrerbakgrunn er overrepresentert

Politiet forteller at det er viktig for dem å snakke med ungdommene. Men ikke minst jobber de for å ha en god dialog med de viktigste forebyggerne, nemlig foreldrene.

– De aller fleste av disse barna er født i Norge, men vi ser at det er en overrepresentasjon med minoritetsbakgrunn, sier Jensen til Aftenposten, og fortsetter:

– De fleste foreldre vi har dialog med, deler vår bekymring og tar tak i utfordringene. Men ikke alle. Det er litt skremmende.

Politilederne understreker at ungdomskriminalitet er svært høyt prioritert i Oslo politidistrikt.

Til tross for den voldsomme utviklingen, mener politiet og kommunen at Bærum fortsatt er et trygt sted å vokse opp.

mest lest