Kirken og BDSM-miljø har noe til felles: De hjelper vindmølle-demonstranter

Avatar photo
Publisert 28. februar 2023 | 19:58

Den skeive BDSM-klubben SLM (Scandinavian Leather Men) har stilt opp og hjulpet demonstrantene i Fosen-saken.

Mandag kveld var aktivistene innom klubben og hentet metervis med lenker og hengelåser.

– Noen av oss aktivister har god kontakt med det skeive miljøet. Vi ringte litt rundt, og da fikk vi hjelp nesten umiddelbart, sier aktivist Márjá Karlsen til TV 2.

Tirsdag formiddag har aktivistene fått inn over én million kroner. Over 3200 mennesker har gitt ulike summer, skriver TV 2.

Fosen-saken omhandler en konflikt mellom vindparkene til Fosen Vind og samiske reineierne på Fosenhalvøya i Trøndelag. Samene har kritisert Fosen Vind for å vanskeliggjøre reindrift av 2 500 rein på våren.

I fjor møttes partene i Trondheim tinghus for å vurdere lovligheten av utbyggingen av vindkraftanlegget. De tok og stilling til hvor mye som skal gis i erstatning til samene.

En enstemmig lagmannsrett bestemte at store beitearealer har gått tapt for vindparkene. Dermed ble reinbeitedistriktet tilkjent 89 millioner kroner i erstatning.

Kirken

Det er ikke bare BDSM-miljøet som støtter demonstrasjonene. Frivillige har de siste dagene bidrat i hopetall med hjelp og ressurser.

Trefoldighetskirken som holder til i nærheten, har også stilt opp for å hjelpe demonstrantene.

Kirken har forsynt dem med nystekte vafler, og holder åpen kirke om de trenger et sted å varme seg. Det skriver Avisa Oslo.

Ingen av de som driver med reindrift er med på demonstrasjonen

Ifølge landbruksdirektoratet oversikt for 2021-2022, er det 6 grupper som utøver reindrift i Fosen reinbeitedistrikt, og 33 personer totalt.

Blant aktivistene som har demonstrert foran olje- og energidepartementet, har Nettavisen forsøkt å få tak i noen som faktisk driver med rein på Fosen.

Så langt har ingen av de 33 rammede deltatt.

Les også: Removr skal fjerne CO₂ direkte fra lufta

Ingrid Marie Jåma (23) opplyser til Nettavisen at hun kommer til Oslo tirsdag kveld for å delta. Hun blir i så fall den eneste av de 33 som deltar.

Nettavisen har spurt henne om hun synes det er rart at ingen av de andre dukker opp.

– Nei, det synes jeg ikke. Denne kampen er ikke noe nytt for oss. Vi har stått i den i over 20 år og man begynner å bli ganske lei, skuffet og sliten av å stå i det. Jeg skjønner godt at det er flere som ikke har nok energi til å komme og snakke om dette, sier Jåma til avisen.

Dyrt å rive anlegget

Får aksjonistene viljen sin, så innebærer det at anlegget rives, slik at samene igjen kan drive med rein slik som før. Men det vil ikke være billig å gjennomføre.

Det skal ha kostet 5,7 milliarder å bygge anlegget. Som Nettavisen-redaktør Gunnar Stavrum har påpekt, vil riving gi et verditap på tre millioner kroner per reinsdyr. Per person som driver rein i området, blir det 172,7 millioner kroner.

Stavrum påpeket at hvis vi deler seks milliarder kroner i kostnader for å rive turbinene på de 2.100 reinsdyrene på Fosen, koster det altså rundt 130.000 kroner per kilogram ferdig slakt.

Greta Thunberg utestengt

Klimaaktivisten Greta Thunberg er blant de som har lenket seg sammen med aksjonister fra Natur og Ungdom.

Ifølge Natur og Ungdom, så skal Thunberg imidlertid være utestengt fra Olje og energidepartementet, hvor demonstrasjonene finner sted.

Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) bekrefter at de ikke ville slippe Thunberg inn. I stedet har de tilbudt henne å snakke med aksjonistene gjennom en sidedør til resepsjonen.

– Bakgrunnen for den beslutningen er at DSS av sikkerhetsmessige hensyn ikke ønsker at flere demonstranter skal ta seg inn i bygget, sier seniorrådgiver Espen Evensen i DSS til VG.

Drapsdømt mann funnet død i fengsel

mest lest