Sverige: NATO må skape «mer strategiske vanskeligheter for Russland»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. mars 2024 | 06:48

Vesten bør sikte mot å skape flere «strategiske vanskeligheter» i et forsøk på å stagge Russlands oppførsel, med førsteprioritet å «stoppe aggresjonen mot Ukraina», et område der NATO ikke gjør nok.

Det sier Sveriges utenriksminister Tobias Billström til Euractiv.

– Vi må forstå at Russland er en nabo som oppfører seg uansvarlig, som truer verden med uansvarlige atomtrusler og ideen om å gjenskape sitt tidligere imperium på bekostning av uavhengige suverene stater (…) Vi må sette en stopper for det, sa Billström.

– Vi må skape flere strategiske vanskeligheter for Russland, la han til.

Hans kommentarer kommer etter at den franske presidenten Emmanuel Macron presset for ‘strategisk tvetydighet’ overfor Russland og hintet om muligheten for å sende vestlige styrker til Ukraina, noe som åpnet en heftig debatt blant europeere.

Billström sa at Paris’ idé ville gå for langt for Sverige, som ble med i NATO i mars.

–  Når det gjelder den franske foreslåtte opplæringen av ukrainsk personell på ukrainsk jord, er det ikke aktuelt for Sverige, sa Billström, og antydet at Stockholm fant den pågående debatten rundt Macrons kommentarer som upassende og avledende.

– For å [stoppe Russland], må vi først og fremst stoppe aggresjonen mot Ukraina, sa den svenske utenriksministeren. «Ikke alle land forstår følelsen av hastverk med å handle som det er.»

– Disse landene må forstå at konflikten er her og at vi må håndtere den.

På grunn av deres geografiske nærhet har de nordiske og baltiske statene advart desto mer energisk om trusselen som kommer fra en russisk seier.

– NATO gjør ikke nok for Ukraina, sa Billström og la til at Kyivs væpnede styrker trenger «mer av nesten alt».

Å gi mer militært utstyr til Ukraina «er ikke et spørsmål om industriell kapasitet,» sa han.

– Dette handler om politisk ledelse og politisk vilje, la Billström til, og hevdet at USA og Europa hadde langt større felles produksjonskapasitet enn Russland.

mest lest