Dansk forsvar: Russisk skip var ved Nord Stream før eksplosjonene

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. april 2023 | 08:12

Det russiske spesialfartøyet SS-750, som har en miniubåt om bord, ble fotografert i nærheten av stedet der Nord Stream-rørene ble sabotert, opplyser Forsvarskommandoen i Danmark.

Det russiske spesialfartøyet var i nærheten av Nord Stream-rørene fire dager før rørene ble sprengt 26. september i fjor. Spesialfartøyet er designet for å utføre operasjoner under sjøen og har en AS-26 Priz miniubåt om bord, skriver den danske avisen Information.

I et tilsvar til et dokument bekrefter Forsvarets overkommando at 26 bilder av det russiske fartøyet ble tatt fra en dansk patruljebåt som befant seg i området øst for Bornholm 22.september 2022.

– Det er utrolig interessant. SS-750 er et spesialfartøy designet nettopp for undervannsoperasjoner, sier den svenske forskeren, Russland-eksperten og etterretningseksperten Joakim von Braun til avisen.

Jacob Kaarsbo, senioranalytiker i Tænketanken Europa og tidligere tilsetter i Forsvarets Efterretningstjeneste, mener opplysningen kaster lys over det som skjedde i området i dagene før eksplosjonen.

– SS-750 er det mest interessante fartøyet å bekrefte, fordi vi vet at det har kapasitet til å gjennomføre en slik operasjon, sier Jacob Kaarsbo.

Opplysninger har tidligere avdekket at det danske Forsvarets overkommando er i besittelse av 112 bilder av russiske fartøy i området. Men dette er første gang det blir bekreftet at det er det spesifikke russiske fartøyet SS-750 med miniubåten om bord, skriver avisen.

Samtidig nekter forsvarskommandoen å gi tilgang til bildene av det russiske spesialfartøyet, da bildene er «av etterretningsart» og «en del av etterretningsarbeidet».

Les også: – Åpenbart at USA og NATO er ansvarlig for Nord Stream-sabotasjen

Ved slutten av september i fjor ble det oppdaget fire lekkasjer i gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 som følge av eksplosjoner på havbunnen nær den danske øyen Bornholm i Østersjøen.

Hovedteorien er at eksplosjonene kom av sabotasje, men det er stadig uklart hvilket land eller hvilken gruppering som står bak.

mest lest