USA vil sende ubåter med ballistiske missiler til Sør-Korea

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. april 2023 | 06:01

For første gang på flere tiår vil USA sende ubåter utstyrt med atomvåpen til Sør-Korea.

Dette er en del av en ny avtale mellom de to landene, der Sør-Korea nok en gang har lovet at de ikke vil forsøke å lage en atombombe selv.

Til gjengjeld vil USA gi Sør-Korea mer innsikt i sine atomplaner i forbindelse med en eventuell konflikt med Nord-Korea, og dermed også sende ubåter med ballistiske missiler.

Avtalen ble kunngjort onsdag etter at USAs president Joe Biden og Sør-Koreas president Yoon Suk-yeol møttes i Det hvite hus.

Og det faktum at land er så åpne om ubåtleveranser har ikke bare reist spørsmålet om hvorfor USA sender ubåter i utgangspunktet, men også hvorfor land forteller hele verden om det?

De siste årene har Nord-Korea, under Kim Jong-uns ledelse, oppgradert sitt atomvåpenarsenal betydelig.

For knappe to uker siden skjøt for eksempel Nord-Korea opp sitt første interkontinentale ballistiske missil med fast drivstoff. En oppsigelse som ble kalt av flere analytikere et betydelig skritt fremover i landets innsats for å bygge et atomvåpenarsenal, skriver NBC News.

Nord-Koreas raskt voksende våpenprogram har ført til at et flertall av Sør-Koreas befolkning går inn for at landet skal skaffe seg egne atomvåpen. Men USA er imot dette. Derfor er det også amerikanerne selv som skal kontrollere ubåtene når de seiler rundt den sørkoreanske kysten.

mest lest