Jussprofessor ber stortinget vurdere om Trettebergstuen kan straffeforfølges

Avatar photo
Publisert 28. juni 2023 | 15:47

Jussprofessor Eirik Holmøyvik ber Stortinget avklare om tidligere kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) brøt sin tjenesteplikt etter straffeloven, da hun utnevnte to nære venner til offentlige verv.

Holmøyvik, som er professor ved Juridisk fakultet på Universitetet i Bergen, mener denne overtredelsen kan regnes som en straffbar tjenestefeil etter paragraf 171 i straffeloven, og at det ikke bare er en bagatell.

Han viser i brevet sitt til stortinget at statsråder kan stilles for riksrett, men at de også kan holdes ansvarlig etter straffeloven.

Holmøyvik mener det er viktig å få avklart grensen mot strafferetten, både av hensyn til likebehandling og til tilliten til det politiske systemet.

– Skal vi ha tillit til politikere, så kan det ikke være noe særbehandling. De må behandles etter samme regler som alle andre, sier Holmøyvik.

Straffelovens paragraf 171 sier at «med bot eller fengsel inntil 2 år straffes den som utøver eller bistår ved utøving av offentlig myndighet, og grovt bryter sin tjenesteplikt».

Tror ikke anmeldelse vil føre til straff

Strafferetts-eksperten Magnus Matningsdal var dommer i Høyesterett i 24 år. Han sier til VG at domstolene ikke har vurdert habilitetsreglene opp mot den nye straffelovens bestemmelser om brudd på tjenesteplikten.

– Bestemmelsen er i utgangspunktet ment å være et vern mot korrupsjon og skal beskytte enkeltpersoner mot brudd på offentlig tjenesteplikt. Men grove brudd på habilitetsreglene kan også rammes av bestemmelsen, selv om terskelen vil være høy, sier Matningsdal til VG.

Han tror ikke at en anmeldelse og etterforskning av Trettebergstuen vil føre fram til straff.

– Om jeg hadde utnevnt min bror til et embete, ville det åpenbart vært et grovt brudd. I dette tilfellet vil nok statsrådens avskjed være en sterk reaksjon i seg selv. Hun vil ikke kunne komme tilbake til et så høyt verv i politikken på veldig lang tid, sier Matningsdal.

Trettebergstuen har nå vendt tilbake til vervet som stortingsrepresentant fra Hedmark. Lubna Jaffery (Ap) har tatt over rollen som kulturminister.

mest lest