Wagner-sjefen i St. Petersburg

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. juli 2023 | 06:13

Det var flere eksperter som trodde Jevgenij Prigozjin dager var talte etter kuppforsøket i juni.

Men nå vise et bilde, som ble delt av flere på flere sosiale medier, at Wagner-sjefen er i god behold i St. Petersburg.

The Financial Times’ Moskva-korrespondent Max Seddon er blant de som har delt bildet videre på Twitter.

Artikkelen fortsetter.

Bilde vise Prigozjin sammen med protokollsjef for presidenten av Den sentralafrikanske republikken, ifølge Telegram-kanalen Astra.

Det var flere som trodde Prigozjin ville oppholde seg i Belarus etter det avblåste kuppforsøket.

Men nå dukker han altså opp på toppmøte med afrikanske ledere på hotellet Trezzini Palace i St. Petersburg, som ifølge The Guardian skal være eid av Prigozjin. Der er også president Vladimir Putin er til stede.

Wagnergruppen har en stor tilstedeværelse i Afrika de siste seks årene, der gruppen bidrar med militær støtte i Libya, Mali, Den sentralafrikanske republikken og Sudan.

Torsdag lovet Putin gratis kornforsyninger til seks afrikanske nasjoner mens Moskva forsøker å kapitalisere på sammenbruddet av kornavtalen i Svartehavet.

Ifølge presidenten vil Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalia, Den sentralafrikanske republikk og Eritrea få mellom 25.000 og 50.000 tonn korn gratis i løpet av de neste tre til fire månedene.

Observatører tror at Putin vil bruke denne ukens toppmøte til å presse frem en plan for å levere korn direkte til Afrika og kutte Ukraina ut av det globale markedet.

Mindre sannsynlig vil det bli diskutert offentlig rollen til Wagner i flere afrikanske land. Kreml har gjentatte ganger lovet at de ikke vil redusere Wagners aktiviteter i Afrika etter Prigozjins avbrutte opprør i forrige måned.

Kreml sa onsdag at bare 17 afrikanske statsoverhoder ville delta på toppmøtet, færre enn halvparten av de 43 som kom til det første toppmøtet mellom Russland og Afrika i 2019 som ble arrangert i Sotsji. På spørsmål om det lave antallet deltakere, beskyldte Putins pressesekretær, Dmitrij Peskov, Vesten for å «legge press» på afrikanske land «for å forhindre deres aktive deltakelse i forumet».

mest lest