Lekkasjene på gassledningene Nord Stream 1 og 2, kan være opptakten til den tredje verdenskrig.
Under Debatten på NRK, sa oberstløytnant Geir Karlsen at lekkasjene må ha vært forårsaket av eksplosjoner.
– Det er nesten usannsynlige at andre ting som et anker eller fartøy har kommet bort i det. Da tyder alt på at det er mennesker som står bak, sier Karlsen.
At det kan være individuelle sabotører vi snakker om, avvises av ekspertene.
Førsteamanuensis Anders Romarheim ved Institutt for forsvarsstudier understreker at å gjennomføre dypvannssprenging ikke er noe hobbyamatører kan få til.
– Det er nesten bare statlige aktører som har den type kapasitet.
Det påpekes at man ikke kan si med sikkerhet at det er Russland som står bak lekkasjen, men hvis det viser seg at det faktisk er det, så kan det bety en alvorlig opptrapping av konflikten.
– Jeg tror president Putins strategi nå er å håpe på at det blir protester i flere land fordi prisene går opp, og derfor vil være villige til å inngå et kompromiss vedrørende Ukraina, sier Karlsen.
Les også: På tide med handling: Eksplosjonene i Østersjøen er et tydelig signal til Norge
Trusler mot norske rørledninger er nå et aktuelt scenario som må tas på alvor.
– Det nytter ikke å skofte i sikkerhetstimen når Europa står nærmere tredje verdenskrig enn noensinne siden den forrige verdenskrigen, sier Romarheim.
Terje Aasland og Emilie Mehl mener imidlertid at det ikke er noen indikasjoner på tilsvarende angrep mot norske rørledninger.
Det synes ikke Frp-leder Sylvi Listhaug er betryggende, da PST allerede i mars varslet om økt trusler mot olje- og gassektoren.
– Vi har ikke blitt beroliget når olje- og energiministeren innledningsvis i dag sa at det er selskaper på norsk sokkel som har ansvaret for sikkerheten, sier Listhaug.
Også Høyre-politiker Ine Søreide reagerer.
– Jeg må si jeg reagerte litt på det Terje Aasland sa i intervjuet han nettopp ga om at det er operatørene på norsk sokkel som har ansvaret. Det kan ikke være noe tvil om at det er regjeringen som har ansvaret for nasjonens sikkerhet.
Listhaug utdypet sin bekymring.
– Det som bekymrer meg var da olje- og energiministeren sa at det var for tidlig å si hvilke tiltak man skulle sette inn. Da lurer jeg på hvordan man har jobbet med dette siden mars. Er det nå man har våknet, har man ventet et halvt år før man begynner å jobbe mot trusler som har vært der?
Justisminister Emilie Mehl mener at arbeidet er blitt kraftig styrket, og peker blant annet på at det nå er personer i Equinor og Gassco som kan sikkerhetsklareres for å få sensitiv informasjon om sikkerhetstrusler mot selskapene.
I tillegg mener justisministerens at Erna Solberg-regjeringen hadde et naivt forhold til hvordan man forholdt seg til sikkerhetsspørsmål da de styrte landet.
Hvis det verste skulle skje: Hvem kan se sine barn i øynene og si at det var verdt det ?