Kom fra Syria i 2015 – nå er han dømt for drapstrusler mot egen kone

Avatar photo
Jørgen Granberg
Journalist
Publisert 28. september 2022 | 17:55

I 2015 ankom nesten 10 000 syriske flyktninger til Norge. 9 066 av disse fikk innvilget opphold.

«Hussain» er en 42 år gammel mann som fra Syria samme år. Han er gift og har fem barn. Ved Salten og Lofoten tingrett ble han medio mai 2021 dømt for mishandling i nære relasjoner. Med andre ord, vold og trusler overfor sin egen familie.

Han ble på bakgrunn av nærværende mishandling dømt til ni måneder ubetinget fengsel. Deretter måtte han sone i Mosjøen fengsel, og ble løslatt i juli 2022.

Sett i relasjon til dommen, ble «Hussain» forhåndsvarslet om utvisning. Han mente imidlertid at hans kone hadde vært en medvirkende årsak til utvisningen. Han ringte derfor sin kone fra fengselet og drapstruet henne på det groveste.

Helgeland tingrett

På bakgrunn av de nye drapstruslene etter løslatelsen fra Salten og Lofoten tingrett, ble mannen naturlig nok anmeldt og siktet for et nytt alvorlig forhold, nemlig drapstrusler fremsatt mot sin kone.

Dommerfullmektig, Silje Anine Green, i Helgeland tingrett fikk forelagt de nye anmeldte straffbare forholdene mot «Hussain» til nok en domsavsigelse.

Syreren erkjente ingen straffeskyld for å ha truet sin kone, ei heller for å ha sagt at han skulle drepe henne. Han fortalte retten at soningsforholdet i Mosjøen fengsel var utfordrende, særlig på bakgrunn av at en medinnsatt kritiserte islam og muslimer.

Retten fastslo at mannens forklaring hadde liten troverdighet. Trusselen var fremsatt på en slik måte at den var egnet til å fremkalle alvorlig frykt.

I tillegg, vektla retten av «Hussain» fremsatte drapstrusselen under soning av en svært alvorlig dom som gjaldt familievold – mishandling i nære relasjoner.

42-åringens kone fryktet for at han kunne skade henne, samt at hun også i forkant av trusselen gruet seg til den dagen hennes mann skulle løslates.

Dom

En enstemmig tingrett fastsatte den nye straffereaksjonen overfor «Hussain» til ubetinget fengsel i 21 dager, samt 3 000 kroner i saksomkostninger.

Mannens advokat, Akmal Mohammed, ble kontaktet for en kommentar, samt om den nye dommen eventuelt ville bli anket. Så langt har ikke iNyheter.no fått en tilbakemelding i så måte.

Noas: – For lite pengestøtte sulter folk fra å søke asyl i Norge

mest lest