Putin korrumperes av krigens blod

Avatar photo
Petter Thoresen
Ikke-praktiserende utmarksforvalter
Publisert 28. september 2022 | 09:43

Dette er et eksternt innlegg og gir uttrykk for skribentens meninger.

Russlands foreløpige nederlag i Ukrainakrigen oppsummerer en ytterst farlig utvikling.

Vestens demokratiske og mennerettighetsforkjempende politikere synes å ha like stø kurs som diktatoren Putin.

Et viktig spørsmål er hvordan Putins mentale tilstand preges av grufullhetene han er direkte ansvarlig for. Russiske unge menn sprenges, skytes, knivdrepes, bombes, overkjøres av stridsvogner, druknes, kveles, brennes.

Visuelle observasjoner av Putin i kombinasjon av hva han sier kan tyde på at han er på vei mot en moralsk konkurs. Med mindre noen drar en diplomatisk løsning opp av hatten er det overveiende sannsynlig vi kommer dit at A-våpen blir brukt.

Om Putin går for full seier er det eneste «fornuftige» maksimal sjokkeffekt på direkten: En stor bombe på for eksempel 800 KT detonert over Kiev.

Total utslettelse.

Dette i kombinasjon med en rekke taktiske våpen mot Ukrainske stillinger og trusler om videre bruk dersom vesten ikke stanser våpenleveranser og evt Ukraina legger ned sine våpen.

Effekten på verdens borgere vil være total.

Svært få i vesten, om noen, vil risikere selvutslettelse med å gjengjelde dette. Ukraina er ikke medlem av NATO og utløser ingen forpliktelser. Vesten må ikke svare.

Russland vil for all ettertid kunne skylde på vesten og si at det var vesten som presset dem til dette grufulle skrittet, at vesten kriget mot Russland og at Russland ikke hadde noe valg. Dessuten har USA selv brukt A-våpen mot byer.

Ukraina vil bli demilitarisert og danner en buffer mellom NATO og Russland.

Les også: Hva skjer hvis Putin blir trengt opp i et hjørne?

Putin får det som han vil.

Land som vil støtte opp om Russland til tross for, eller kanskje til og med på grunn av, atomvåpen brukt på denne måten er land som selv ser seg tjent med å kunne gjøre noe tilsvarende:

Kina, Iran, Nord-Korea og Venezuela. (Iran og Venezuela har riktignok ikke A-våpen pr i dag).

Disse landene vil, med en samlet populasjon på ca 1,7 mrd mennesker, danne en ekte akse av ondskap, som vil kunne dominere visse globale forhold. Kina vil definitivt dominere store deler av Asia.

Risikoen Putin løper er at USA allikevel vil svare. Og sett fra et globalt maktpolitisk perspektiv må de kanskje det.

Hva svaret eventuelt blir, er et så dramatisk spørsmål, at det høyst sannsynlig og i nær fremtid, vil være avgjørende for menneskehetens fremtid på denne kula vi kaller jorden.

Årelatingen av det norske samfunn

mest lest