Kripos: Flere personer i kriminelt nettverk pågrepet i Ukraina

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 28. november 2023 | 09:54

Kripos har bidratt til pågripelsen av flere personer tilhørende en organisert kriminell gruppe i Ukraina.

En sentral person, som politiet hevder stod bak angrepet mot Hydro i 2019, ble arrestert i Ukraina forrige uke, skriver Kripos i en pressemelding tirsdag.

– Etterforskningen har pågått i lang tid, men den har gitt bemerkelsesverdig gode resultater. Da vi startet i 2019 var det mange som mente det var umulig å løse slike saker. Denne etterforskningen har tydelig vist det motsatte, sier politiadvokat Knut Jostein Sætnan ved Kripos.

Flere representanter fra Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) ved Kripos var i forrige uke i Ukraina under en planlagt aksjon mot en kriminell gruppe. Kripos mener at de blant annet står bak dataangrepet mot Hydro i 2019, men etterforskningen har også avdekket at gruppen står bak en rekke andre internasjonale angrep. Totalt har minst 1800 virksomheter i 71 land blitt angrepet av den samme gruppen som Hydro ble rammet av.

En armensk statsborger ble i august i år pågrepet i Tyskland på bakgrunn av en Europeisk arrestordre fra Norge. Han er mistenkt for å være en del av den organiserte kriminelle gruppen som stod bak angrepet mot Hydro. Han ble i oktober overlevert til Norge, og varetektsfengslet i Oslo tingrett.

– Etterforskningen mot ham pågår fortsatt, og Kripos mener han har vært en viktig del av nettverkets angrep på virksomheter verden over. Vi mener nå at den internasjonale etterforskningen trolig har klart å avsløre dette nettverkets oppbygging, og målet er å sette det helt ut av spill, sier Sætnan.

Mannen er siktet for medvirkning til grovt dataskaderverk og grov utpressing som ledd i virksomheten til en organisert kriminell gruppe. Kripos mener han har hatt en sentral rolle i nettverket.

– Hydro anmeldte saken raskt, og vi har hatt god og solid dialog med dem helt siden de ble angrepet i 2019. Det hadde vært umulig å gjennomføre en slik etterforskning og bekjempe slik kriminalitet uten at de hadde deltatt aktivt, sier Sætnan.

De pågrepne vil bli avhørt, og målet er nå at de straffeforfølges i Ukraina, Sveits og Norge for angrepene de har utført.

mest lest