NTNU-professor Jan Emblemsvåg mener Tyskland har satset på feil teknologi i sin energiomstilling.
– Tyskland har brukt omtrent 500 milliarder euro på sin energiomstilling, med et foreløpig sluttestimat på 6.000 milliarder euro, skriver han i Finansavisen.
Emblemsvåg mener landet kunne fått karbonfri kraftforsyning dersom disse pengene ble brukt på kjernekraft i stedet.
– Det dyreste kjernekraftverket i Europa, Hinkley Point C, er anslått å koste omtrent 447 milliarder kroner. Det har en årlig elektrisitetsproduksjon på 26 TWh, med en termisk restenergi på anslagsvis 45 TWh/år, som kan brukes til andre formål.
– Tyskland kunne ha bygget omtrent 15 Hinkley Point C for den samme summen de har brukt hittil på energiomstillingen, og hele 180 kraftverk for sluttestimatet. Hadde de bygget 15 kraftverk og beholdt kjernekraftverkene som ble lagt ned, ville Tyskland ha hatt 540 TWh/år med kjernekraftproduksjon, eller omtrent hele elektrisitetsproduksjonen i 2022. Tyskland hadde med andre ord hatt en karbonfri kraftforsyning, skriver professoren.
Les også: To rapporter om kjernekraft i Norge kom ut samtidig: Helt forskjellig konklusjon
Etter Emblemsvågs beregninger, blir kjernekraft suverent billigst om det bygges på stor skala – alle kostnader inkludert, til og med lagring av avfall.
– 6.000 milliarder euro ville gitt hele 5.200 TWh/år elektrisitet og nesten 10.000 TWh/år med termisk restenergi via ny kjernekraft! I 2022 forbrukte Tyskland 3.400 TWh med primærenergi. Det er derfor åpenbart at Tyskland har satset på feil teknologi, skriver han.
Professoren legger til at dersom Tyskland hadde satset på kjernekraft, kunne landet dessuten unngått 1.500 milliarder euro i alternativkostnad identifisert av Deutsche Bank som en konsekvens av energipolitikken som ledet til energikrisen.