Du stoler ikke på stygge mennesker

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. desember 2022 | 19:20

Vi har kanskje kjent på det selv, hvordan vi forbinder skjønnhet med suksess og pålitelighet. Det har sannsynligvis en grunn. Skjønnhet er rett og slett attraktivt.

Det er godt kjent at symmetriske ansikter oppfattes som vakrere, og det er universelt på tvers av kulturer. Det er også gjentakende hvilke forhold mellom bredde og høyde på ansikter som gir et inntrykk av skjønnhet.

Men et annet trekk er de ansiktstrekkene vi oppfatter som vakrest, er samtidig de som ligger tettest på gjennomsnittet, viser forskning ifølge Illustrert Vitenskap.

Men skjønnhet og stygghet ser også ut til å ha ulike områder i hjerne, noe som knytter de samme følelsene til opplevelsen av skjønnhet i alt fra ansikter til bilder til arkitektur og musikk.

Forskerne har skannet hjernene til forsøkspersoner som så bilder og lyttet til ulike stykker musikk. Det viste sef at både vakre bilder og vakker musikk aktiverte et hjerneområde kalt den mediale orbitofrontale cortex. Det er også i nærheten av området som aktiveres når vi oppfatter noe som godt og tillitsfullt.

Videre har kinesiske forskere oppdaget at også «stygghet» har et aktiveringsområde i hjernen, der alt fra stygge ansikter til dårlig moral behandles. Dermed knyttes utseende og oppfatninger av folk karakter sammen i et generelt inntrykk.

Sykdom og dårlige gener

Evolusjonen har drevet oss til å avsky stygge ansikter. Forklaringen er sannsynligvis at stygge ansikter viser avvik fra normalen. Det igjen kan være tegn på sykdom eller uheldige mutasjoner og dårlige gener.

Derfor har vi instinktivt skydd de stygge «som pesten». Det aktiverer liknende områder som når vi ser noe frastøtende som noe dødt, som vi også skyr på grunn av frykten for sykdom og smitte. Å kjempe mot skjønnhetsidealer kan altså være fånyttes.

Studier tyder videre på at feilernæring eller sykdom tidlig i livet kan påvirke ansiktets utvikling, slik at det eksempelvis ikke blir symmetrisk.

Dårlige kår og gener lar seg altså ikke lett skjule. Så kan man også spekulere i om ikke det å bli sett på som stygg og dermed upålitelig nettopp gjør noe med de som utsettes for det. Slik at det hele blir selvforsterkende eller en selvoppfyllende profeti.

Det er ikke lett å svare med «godhet» hvis du blir med med skepsis og avsky.

Livet er rett og slett brutalt.

Derfor mister kvinner lysten på en viss type menn

mest lest