Bak kulissene endrer Biden-administrasjonen strategi

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 28. desember 2023 | 11:20

Ukraina skal styrkes for forhandlinger med Putin.

Utad har ingenting endret seg: Det hvite hus og Pentagon insisterer offentlig på at USA fortsetter å støtte Ukrainas mål om å tvinge det russiske militæret helt ut av landet.

Men bak kulissene foregår det stille og rolig en endring i strategi. Nå er det i stedet fokus på å styrke Ukrainas posisjon i en eventuell forhandling med president Putin om å få slutt på krigen.

En slik forhandling vil sannsynligvis bety å avgi deler av Ukraina til Russland, skriver den amerikanske nettavisen Politico. De har snakket med amerikanske tjenestemenn, inkludert  personer i Biden-administrasjonen, samt en europeisk diplomat med base i Washington, D.C.

«Det har vært vår teori hele tiden – den eneste måten denne krigen til slutt vil ende på er gjennom forhandlinger,» sier en tjenestemann i Det hvite hus.

Kildene, som snakker på betingelse av anonymitet, fortalte Politico at amerikanske og europeiske tjenestemenn, sammen med Ukraina, nå diskuterer en omplassering av ukrainske styrker på slagmarken.

De skal angivelig posisjoneres for en sterkere, defensiv posisjon mot de russiske styrkene i øst.

En innsats som også innebærer styrking av luftvernsystemer og bygging av festningsverk, panservern og skyttergraver langs Ukrainas nordlige grense til Hviterussland.

Samtidig er Biden-administrasjonen fokusert på å gjenopplive Ukrainas forsvarsindustri, slik at de ukrainske soldatene kan få noen av de sårt tiltrengte våpnene til deres forsvarskamp midt i amerikansk uenighet om våpenstøtte i Kongressen.

Ifølge Biden-administrasjonen er dette strategiske skiftet til syvende og sist rettet mot å styrke Ukrainas posisjon i eventuelle fremtidige forhandlinger.

«Vi ønsker at Ukraina skal ha en sterkest mulig hånd når det gjelder», heter det.

Kilden understreker overfor Politico at det fortsatt ikke er planlagte forhandlinger med Russland og at de ukrainske styrkene fortsatt er på offensiven flere steder.

Samtidig har ikke USA til hensikt å avskrekke Ukraina fra å starte en ny offensiv, meldes det.

Joe Bidens retorikk har også endret seg offentlig de siste månedene: Han har gått fra å love at USA vil støtte Ukraina «så lenge det tar» til i stedet å si at de vil støtte Ukraina «så lenge vi kan».

På den annen side er det ingenting som tyder på at Putin har tenkt å stoppe: Russland forbereder seg fullt og helt på en langsiktig konfrontasjon med Vesten – og selv om Putins styre har blitt svekket av krigen i Ukraina, vil hæren snart være sterk nok til å true NATO igjen.

mest lest