Fredag åpner ny strømkabel – Kan gi høyere strømpriser i Norge

Avatar photo
Publisert 28. desember 2023 | 16:35

Viking Link-kabelen som går mellom Danmark og Storbritannia skal etter planen settes i drift fredag 29. desember.

Den nye kabelen vil øke strømprisene i Sør-Norge, ifølge en ny analyse.

– Vi får en priseffekt fra Danmark som får en sterkere kobling til Storbritannia. Men virkningen er relativt liten, sier Katinka Bogaard, daglig leder i Volt Power Analytics til nettstedet Europower.

Prisområde NO2, som går fra Sunnhordland til Buskerud, vil trolig merke mest fra den nye kabelen, siden det allerede går kabler herfra til både Storbritannia og Danmark.

Neste år vil Viking Link anslagsvis gi omtrent 1 øre høyere strømpris i NO2 og 1,5 øre i 2025.

NO1 (Sør-Øst) og NO5 (Vest) vil trolig også merke den nye kabelen. Ifølge beregningene til Volt Power Analytics blir priseffekten her 0,6 øre neste år og 1 øre i 2025.

Koster 22 milliarder kroner

Det er Energinet i Danmark og National Grid i Storbritannia som står bak prosjektet Viking Link. Ifølge prosjektets nettsider baserer utbyggerne seg på at det ikke blåser like mye i Danmark og Storbritannia samtidig.

For de danske vindkraftprodusentene er det en fordel å få tilgang til det britiske markedet, mener Energinet. Prisene er høyere i Storbritannia, og det vil også smitte til Danmark, i likhet med hva analysen til Volt Power Analytics viser.

Forbindelsen er 764 kilometer lang og har en kostnad tilsvarende 22 milliarder norske kroner. Deler av prosjektet er finansiert av EU.

Med Viking Link har Storbritannia nå seks forbindelser til Europa: Norge, Nederland, Belgia, Frankrike (to kabler) og nå Danmark.

mest lest