Fra 1. januar 2025 gjelder nye regler til kjønnsbalanse i styrene hos norske selskaper. Gullsmedkjeden David-Andersen har bare kvinner i styret og må derfor erstatte noen med menn.
Over nyttår må tusenvis av bedrifter ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styrene sine.
Mange selskaper må gjøre endringer. De aller fleste fordi styrene er mannsdominerte. Men noen selskaper har for mange kvinner. Ett av dem er gullsmedkjeden David-Andersen, som de siste tre årene har de hatt fem kvinner og ingen menn i styret.
Eieren og styreleder i selskapet, Kristin Gjelseth, er redd for å miste viktig kompetanse i styret som følge av den nye likestillingsloven.
– Vi jobber med smykker, design, trend og merkevarebygging. I dag brukes de aller fleste smykkene av kvinner, så da er det klart at det ofte er kvinner som har den beste kompetansen. Det er ikke så mange menn å velge mellom innenfor dette området, sier hun til E24.
Den nye loven om kjønnsbalanse i styrer, som ble vedtatt for et år siden, krever at alle selskaper med over 100 millioner kroner i inntekter må ha minst 40 prosent av hvert kjønn i styret.
Handelshuset Norgesgruppen er også blant selskapene som har måttet tilpasse seg. De har endret styrene i 99 av selskapene de eier etter at den nye loven ble vedtatt for ett år siden, ifølge E24. Det tilsvarer nesten en tredjedel av alle selskapene i konsernet.
Tidligere i desember meldte Rett24 at Elden Advokatfirma må sparke Ingrid Lauvås fra styret for å følge loven.
Selskapets styre består nemlig av seks kvinner og tre menn, som betyr at bare 33 prosent av styret er menn.
– Det er svært uheldig med en lov som hindrer dyktige kvinner å sitte i styret, og som gjør at jeg må gi én sparken av hensyn til at kjønnsbalansen skal være viktigere enn kvalifikasjoner, sa John Christian Elden til nettstedet.
Takket være en misforståelse hos revisor, viste det seg at advokatfirmaet slipper å sparke Lauvås. I loven om krav til kjønnsbalanse, mener man nemlig ikke hele styret, når loven sier «styret». Styret skal leses som hele styret minus styremedlemmer valgt av de ansatte. I Elden er to av styremedlemmene ansattvalgt. Dermed er det, i lovens forstand, bare «sju» medlemmer i styret.
E24 meldte rett før jul at bare 50 prosent av totalt 5971 selskaper møter det nye kravet om kjønnsbalanse. Samtidig har 49 prosent av selskapene for mange menn i styret, og 1,1 prosent har for mange kvinner. Selskaper som ikke vil stilles krav til, er ikke regnet med. Flere av selskapene kan imidlertid ha rukket å rette opp balansen, ettersom tallene ikke er helt oppdaterte.
Les også: Menn bytter kjønn for å komme inn på prestisjestudie
Det var i desember i fjor at et flertall i Stortingets næringskomité ble enige om at mellomstore og store selskaper skal ha minst 40 prosent kjønnsbalanse i styret. Bakgrunnen for dette er at politikerne mener kvinneandelen i norske styrer i private selskaper er for lav.
Forslaget fikk støtte fra samtlige partier bortsett fra Fremskrittspartiet, og ble utarbeidet i samarbeid med NHO og LO.
– Dette er et forslag som bidrar til mer byråkrati og økte kostnader for mange tusen små- og mellomstore bedrifter, derfor kan ikke vi støtte dette, sa næringspolitisk talsperson Sivert Bjørnstad i Fremskrittspartiet den gang.
Partiet mener regjeringen og stortingsflertallet heller burde konsentrere seg om å redusere kostnadene for bedriftene fremfor å legge nye krav på bordet i en krevende tid.
Det er anslått at den nye loven om kjønnsbalanse i styrene vil omfatte rundt 20.000 selskaper i Norge.