Måtte slette viral tweet om franskmenn

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. januar 2023 | 02:35

Tweeten ble møtt med hån og vitser blant andre Twitter-brukere. Den franske ambassaden i USA deltok også i debatten.

Associated Press (AP) kom under ild fra franskmennene denne uken.

Det skjedde da Twitter-siden til APs såkalte «Stylebook» – en guide for forfattere og journalister på grammatisk korrekt amerikansk engelsk – anbefalte å fjerne «the» fra en rekke ord.

For eksempel «the poor» «the disabled» og «the French» (den franske befolkning). Ifølge AP Stylebook, alle setninger som kan virke «dehumaniserende».

Ifølge AP kan valget av «the» gi inntrykk av at dette er en enkelt, enhetlig gruppe og ikke et antall individer.

Tweeten gikk viralt på kort tid, ble sett mer enn 20 millioner ganger og delt 18.000 ganger, ifølge BBC, og mange brukere spøkte om valget av «franskmenn»:

– Ikke si «franskmennene». Si: «folk som opplever franskhet», sier den amerikanske forfatteren Ian Bremmer.

Den franske ambassaden i USA reagerte også umiddelbart på AP Stylebooks tweet ved å endre ambassadens Twitter-profil til å lese: «Ambassade for franskhet i USA».

– Vi bare lurte på hva alternativet til «det franske folk» ville være. Helt ærlig, sa ambassadens talsmann Pascal Confavreux, ifølge BBC.

Forfatter Sarah Haider spøkte på Twitter med at beskrivelsen av det franske folk i stedet burde være «lider av franskhet».

Snart skjønte imidlertid AP Stylebook at tweeten hadde kommet ut av kontroll.

I alle fall valgte nyhetsbyrået å slette det opprinnelige innlegget på Twitter og skrev følgende fredag:

– Vi slettet en tidligere tweet på grunn av en upassende referanse til det franske folk. Vi hadde ingen intensjon om å fornærme noen.

AP Stylebook holder seg imidlertid til sitt råd fra den opprinnelige tweeten om ikke å skrive «the» – bare ikke når det gjelder franskmennene.

Brussel advarer Støre: – Vi følger nøye med

mest lest