Medlemsmassen i AfD vokser til tross for protester

Avatar photo
Roar Myrbraten
Frilansjournalist
Publisert 29. januar 2024 | 13:32

Massive protester mot høyreekstreme grupper i Tyskland synes ikke å ha redusert antall mennesker som ønsker å bli med i partiet Alternativ for Tyskland (AfD), ifølge rapporter fra Spiegel, referert av European Pravda.

AfD har angivelig mottatt omtrent 2500 nye medlemskapssøknader mellom 1. og 25. januar, ifølge partiets skriftlige respons på en henvendelse fra pressen. Av disse søknadene ble 1900 lagt til i medlemsregisteret etter den 10. januar.

Imidlertid må disse søknadene gjennom en verifikasjonsprosess. Etter partiets vedtekter gis det en frist på en måned for å fremme eventuelle innsigelser mot nye medlemskap.

Datoen 10. januar nevnes spesifikt da den er signifikant. På denne dagen ble det avslørt via en rapport fra granskningsgruppen Correctiv om et møte nær Potsdam den 25. november 2023, der ekstrem høyre-aktivister, inkludert politikere fra AfD, deltok. Den tidligere lederen for den ytterliggående høyregruppen Generasjon Identitet i Østerrike, Martin Sellner, holdt en tale om «remigrering», altså tvungen flytting eller uttransportering av millioner av innvandrere, inkludert tyskere med innvandrerbakgrunn. 

Rapporten, som igjen utløste protester i hele landet, ser ut til å ha hatt motsatt effekt på de som lenge har støttet AfD; i stedet for å bli avskrekket, ser det ut til at flere har blitt oppmuntret til å melde seg inn i partiet, basert på data fra AfD. Det tyder på en «det er spesielt viktig nå» mentalitet blant potensielle medlemmer.

Partiets data viser en markant økning i medlemskapssøknader hvor de mottok mellom 137 og 202 søknader daglig fra 20. til 24. januar.

Det er høy sannsynlighet for at en slik strøm av søknader ikke har skjedd siden partiets oppstart i 2013, da det kom inn nær 800 søknader over en femdagers periode, uttalte AfD skriftlig.

Det er rapportert om en allerede kraftig vekst siden andre halvdel av 2023, og denne trenden ser ut til å fortsette.

Per det føderale partikontoret har AfD siden første januar fått litt over 1000 nye netto-medlemmer, noe som bringer totalen nesten opp til 41 000 medlemmer. Disse tallene inkluderer medlemskapssøknader levert i fjor. Til sammenligning rapporterte en representant fra partiet våren 2023 om at det var 29 180 medlemmer.

Det ble rapportert på tirsdag at Alternativ for Tyskland (AfD) har mistet støtte i to nye meningsmålinger etter nylige landsdekkende demonstrasjoner mot den politiske bevegelsen.

Samtidig har Alternativ for Tyskland (AfD) ifølge meningsmålingene den høyeste oppslutningen noensinne i Brandenburg, Sachsen og Thüringen, der det skal holdes lokalvalg til høsten.

mest lest