Ler av Norge

Avatar photo
Publisert 29. februar 2024 | 15:45

– Hahaha! Norge? Virkelig?

Den amerikanske politiske kommentatoren og TV-profilen Tucker Carlson bryter ut i latter på podcasten til Lex Fridman i det han blir fortalt at Norge scorer høyest på den globale pressefrihetsindeksen.

Carlson stiller seg kritisk til ytrings- og pressefriheten i vestlige land, og lar seg ikke imponere av FNs pressefrihetsindeks.

Nå vet ikke jeg hva slags kriterier de bruker for å konkludere med at vi har pressefrihet i USA, men jeg kjenner igjen pressefrihet når jeg ser det. Jeg har jobbet som journalist i mange år, og når jeg ser journalister som er redd for å si det de mener, så minner ikke det meg om pressefrihet, sier Carlson, og fortsetter:

Hadde du sagt på amerikansk TV at Ukraina har kastet en amerikansk journalist i fengsel hvor de lot han dø, og at de ansvarlige er ukrainske byråkrater som får lønnen sin fra amerikanske skattebetalere, så hadde du mistet jobben din.

Lex Fridman legger til at det ikke er USA som topper FN-statistikken, men at det er Norge som står øverst.

– Hahaha! Norge? Virkelig? Nå får du meg til å le! svarer Carlson.

TV-profilen legger til at han neppe kunne sagt på norsk TV at NATO sprengte Nordstream-rørene, noe han mener er tilfelle.

– Jeg har skandinaviske røtter, og føler jeg trygt kan si at jeg ville mistet jobben min umiddelbart om jeg hadde sagt noe sånt på norsk TV.

Fridman kontrer med at sosiale sanksjoner eller det å miste jobben ikke er det samme som å bli straffeforfulgt av staten. Til dette sier Carlson seg delvis enig.

– Jo, det stemmer det. Men hva har det å si om du er teoretisk fri til å si det du mener, om du likevel i praksis ikke kan si det? konstaterer Carlson, og legger til:

– Hvorvidt du kan beholde jobben din for å si det du mener, er en fin måte å måle ytringsfrihet på.

Se utdraget fra Lex Fridmans podcast her:

mest lest