Nytt pensjonsforlik: Hever pensjonsalderen

Avatar photo
Publisert 29. februar 2024 | 19:00

Et flertall på Stortinget er enige om et forlik om en ny pensjonsreform.

Nestleder i Høyre, Henrik Asheim, forteller til VG at Høyre, Venstre og KrF har stått i front for at folk som ønsker det skal kunne jobbe til de fyller 72 år, og at de nå har fått gjennomslag.

– Vi vil øke den alminnelige aldersgrensen for statsansatte og andre medlemmer i Statens pensjonskasse fra 70 til 72 år. Det betyr at aldersgrensen for ansatte i staten blir den samme som for ansatte i privat sektor.

I enigheten står det også at det skal utredes tiltak for å gjøre det lettere å stå videre i arbeid utover de ordinære aldersgrensene i aldersgrenseloven (staten) og arbeidsmiljøloven, herunder vurdere bedriftsinterne aldersgrenser.

– Flere folk må forvente å jobbe lenger. Da er dette et viktig og forutsigbart grep vi gjør for den aldrende befolkningen. Dette sier noe også om hvordan vi som samfunn ser på eldre arbeidstagere, så dette er viktig for mange, forklarer Asheim.

Han legger til at mange eldre har jobben som en viktig del av livet, og at det er «unektelig godt for helsen til mange å stå i arbeidslivet.»

De som ønsker å gå av med pensjon i arbeidslivet når man fyller 70, kan fremdeles gjøre det, men det er nå altså satt en høyere øvre aldersgrense.

VG skriver at deres opplysninger tilsier at forliket er mellom regjeringspartiene Arbeiderpartiet og Senterpartiet, samt Høyre, Venstre, Kristelig Folkeparti og SV.

Tidligere i uken ble det kjent at Fremskrittspartiet trakk seg fra forhandlingene.

Frp sier nå at de er skuffet over at det ikke blir økninger i minstepensjonen og at folk skal stå lenger i jobb.

– Vi opplevde underveis i forhandlingene at det ikke var mulig å få gehør for å løfte minstepensjonen. Vi mener det er viktig at den løftes, sier nestleder i Fremskrittspartiet Hans Andreas Limi.

– Vi vet at det er mange som ønsker å stå lenger i jobb, men det er ikke alle som kan det. Da ønsker ikke vi at man skal tvinges å stå lenger i jobb ut over 67 år, sier nestlederen.

Han sier man heller bør se på hvordan vi kan få flere inn i yrkeslivet, slik at flere kan være med på å finansiere pensjon.

– Det er alt for mange som i dag står på utsiden av arbeidslivet, det er der vi bør ha hovedfokus, sier Limi.

mest lest