Terrorsiktede Bærum-søstre pågrepet i natt

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mars 2023 | 05:14

Natt til onsdag landet de to terrorsiktede Syria-søstrene og deres tre barn på Gradermoen.

Kvinnene ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ved ankomst.

– Kvinnene er siktet for å ha deltatt i terrororganisasjonen ISIL (strl. 136a). De to siktede vil fremstilles for varetektsfengsling. Barnevernet er involvert mht omsorgen for barna, skriver PST på Twitter.

De to kom sammen med sine tre barn til Oslo lufthavn via Frankfurt like etter klokken 00.30 norsk tid. De ble kjørt bort kort tid etter at de gikk ut av flyet.

I 2013 dro de fra Bærum til Syria. Da var de bare 16 og 19 år. Nå er søstrene 25 og 29.

Pågripelsen gikk rolig for seg. Kvinnene var klar over at de kom til å bli pågrepet, ifølge søstrenes forsvarer Geir Lippestad, som har snakket med VG.

– Vi har hatt et godt samarbeid med UD i lengre tid. Begge kvinnene samarbeider godt med politiet. Det var viktig at det foregikk på en måte som er bra for barna, og det gjorde det, sier Lippestad.

De to søstrene erkjenner ikke noen straffeskyld.

– De mener de ikke har gjort noe straffbart og ser frem til å forklare seg for politiet slik at de får en riktig historie om hva som har skjedd, sier Lippestad til VG.

Operasjonen med å få kvinnene og barna ut fra interneringsleiren al-Roj i Syria, har pågått siden desember i fjor.

Utenriksminister Anniken Huitfeldt, sier til TV 2 at de to kvinnene og deres barn hentes hjem blant annet på grunn av de farlige levekårene i al-Roj-leiren. Hun peker på at det er sikkerhetsutfordringer i området, og at det foregår mye radikalisering i leiren. Barn og unge kan rekrutteres til terrororganisasjoner.

Søstrene skal ha vært gift med hver sin IS-kriger, hvorav én var norsk statsborger som trolig ble drept i Syria.

FrP reagerer på «hjemhenting» av IS-søstre: – De har ingenting her å gjøre

mest lest