Slår alarm om vold i skolene i Drammen: – Null respekt for medelever og ansatte

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. april 2023 | 08:09

Opplever at kommunen kun ivaretar voldelige og utagerende barn og deres foreldre og foresatte. Og ikke de som utsettes for volden.

Dette er noe av det Hovedverneombudet i Drammen omtaler i sin årsmelding for 2022.

Rapportene fra Drammen faller inn i tilsvarende mønster sett i Bergen og Oslo. Vold utført av elever – gjerne på barneskolen – tiltar. Og det rettes både mot lærere og andre elver.

Les også: Bergens-lærere utsettes for slag, spark og lugging: – Kraftig økning

«Verneombud forteller at ansatte slites mellom det å være lykkelig og glad på jobb med barn og unge som elever, versus bekymring for samfunnsutviklingen hvor stadig flere elever utøver vold», heter det blant annet i rapporten som Drammens Tidende skriver om.

Stadig mer tid og krefter brukes på å følge opp voldelige elever. Elever som tidvis viser «null respekt for medelever og ansatte», skriver lokalavisen.

Lærere gruer eller kvier seg for å gripe inn mot voldelige elever. De frykter å bli anmeldt til Statsforvalteren etter grunnskoleloven paragraf 9A/9A5 som omhandler elevenes skolemiljø. Dette skal utagerende elever angivelif «vite å utnytte seg av».

Lærere og foresatt føler seg maktesløse. De mener det er utøverne av vold og deres foresatt som settes først.

«Problemstillingen sies å være at det oppleves som om arbeidsgiver kun ivaretar voldelige/utagerende barn og deres foreldre/foresatte».

I dokumentet beskrives det også at « … elever som utøver vold bare kan fortsette med det, uten at det får konsekvenser, og det skapes et inntrykk av at voldelig atferd er greit og akseptert».

Som konsekvens slutter lærere og elever unngår å komme på skolen.

– Sterkt å lese

– Jeg tror dette er det sterkeste kommunale dokumentet jeg har lest i mine år som politiker – og det begynner å bli noen. Her må vi ha en full gjennomgang, og det er en kraftig vekker for det politiske Drammen, sier Frps Ulf Erik Knudsen.

Han frykter samtidig at dette bare er toppen av isfjellet.

– Tilbakemeldingene jeg får er også at det er mange som er for dårlige til å rapportere inn uønskede hendelser. I så fall må vi bli flinkere og få kontroll på hvor stort problemet er.

mest lest