Sjeføkonom: Kronen er blitt en «rævedilter»-valuta

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. april 2024 | 07:34

Vanligvis kommer Norges Banks rentebeslutning torsdag klokken 10, men denne gangen er den utsatt med ett døgn.

Ifølge sjeføkonomen i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, er det ingen tvil om hva som vil være det mest betydningsfulle for lommeboken til folk flest her i Norge, og det er rentebeslutning som kommer på fredag, skriver E24.

Han mener at det er en faktor som vil være avgjørende for retningen rentene tar i de kommende månedene.

– Som nordmenn så kommer vi tilbake til denne diskusjonen rundt kronekursen. Kronen er blitt en «rævedilter»-valuta, som egentlig bare dilter etter det svenskene finner på. Vi får ikke noe igjen for enorme oljeinntekter, sier han.

Det spekuleres i om Sverige vil senke renten i mai på grunn av uventet høye ledighetstall. Andreassen ser på signalene fra den europeiske sentralbanken og den amerikanske sentralbanken for å kunne forutsi retningen for renter og aksjemarkeder.

– Den europeiske sentralbanken har signalisert sterkt at de vil kutte i juni. Kanskje kan dette gjøre livet lettere for Norges Bank. Det er lov å håpe på at disse kuttene gjør at kronen styrker seg inn mot sommeren. Gjør den derimot ikke det, så tror jeg ikke det blir noe rentekutt i Norge i år, sier Andreassen.

Han venter spesielt på signalene fra Fed og jobbtallene denne uken, som kan påvirke markedene videre. Samtidig følges lønnsveksten i USA nøye, da den kan gi indikasjoner på inflasjonens utvikling.

– Jeg har troen på rentekutt i USA i år, sier økonomen.

mest lest