Ukraina trekker seg tilbake i øst – Zelenskyj ber om våpen

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. april 2024 | 06:03

Ukrainas øverste kommandant uttalte søndag at landets underbemannede styrker hadde trukket seg tilbake til nye posisjoner vest for tre landsbyer på østfronten, der Russland har konsentrert betydelige styrker på flere steder.

Det melder Reuters.

Uttalelsen fra oberstgeneral Oleksandr Syrskyi gjenspeilte Ukrainas forverrede situasjon i øst, som Kyiv håper å stabilisere når de mottar våpen fra USA etter bistandspakke på 61 milliarder dollar.

– Situasjonen ved fronten har forverret seg, skrev Syrskyi på Telegram, og beskrev de «mest vanskelige» områdene som vest for okkuperte Maryinka og nordvest for Avdiivka, byen som ble erobret av russiske styrker i februar.

– Generelt oppnådde fienden visse taktiske suksesser i disse områdene, men kunne ikke oppnå operative fordeler, sa han, og la til at Russland hadde engasjert fire brigader i angrepet.

Ferskt uthvilte ukrainske styrker ble rotert inn i disse områdene for å erstatte enheter som hadde lidd tap, ifølge Syrskyi.

Uttalelsen hans nevnte ikke statusen til Novobakhmutivka, en annen landsby nær Berdychi, som Russlands forsvarsdepartement hevdet deres styrker hadde erobret søndag.

Russiske styrker har langsomt rykket frem siden de erobret bastionbyen Avdiivka, og utnytter Ukrainas mangel på artillerigranater og mannskap. Kart over slagmarken produsert av åpen kildeinformasjonsanalytikere antyder at de har avansert mer enn 15 km i retning av landsbyen Ocheretyne siden de erobret Avdiivka.

Lenger framme på fronten er den Kyiv-kontrollerte byen Chasiv Yar en nøkkelkamparena på grunn av sin posisjon på høyt terreng som kan fungere som en portal til byene Kostiantynivka, Sloviansk og Kramatorsk. Syrskyi beskrev Chasiv Yar og landsbyen Ivanivske nordøst for den som de «heteste stedene» på den delen av fronten.

Russlands forsvarsdepartement sa at de hadde avverget ukrainske motangrep nær Chasiv Yar. I det som kunne være en bekymringsfull utvikling for Ukraina.

Syrskyi sier at hans styrker nøye overvåket en økning i antall russiske tropper i området rundt Kharkiv, Ukrainas nest største by. Den nordøstlige byen med 1,3 millioner innbyggere bare 30 km fra den russiske grensen har blitt bombardert av luftangrep de siste månedene, i det Kyiv har sagt er en bevisst innsats fra Moskva for å gjøre Kharkiv ubeboelig.

Syrskyi sa det ikke var tegn på at Russland direkte forberedte en offensiv i nord.

– I de mest truende retningene har våre styrker blitt forsterket med artilleri- og stridsvognenheter, sa han.

Ukraina venter for øyeblikket på en lenge etterlengtet forsendelse av militær hjelp fra USA, som tjenestemenn sier er avgjørende.

Zelenskyj sa at ukrainske og amerikanske team jobbet med en «spesifikk tekst» til en sikkerhetsavtale på 10 år som ville inkludere våpen og annen støtte.

En ukrainsk etterretningsskilde fortalte Reuters at Russland gjennomførte luftangrep mot ukrainske jernbanelinjer for å forstyrre leveringen av amerikanske våpen til fronten og for å komplisere militær logistikk.

Zelenskyj kommer med en ny bønn om våpen

– Vi venter fortsatt på forsyningene Ukraina ble lovet, sa han i sin tale til nasjonen søndag kveld. «Vi forventer de volumene og omfanget som kan endre situasjonen på slagmarken til Ukrainas fordel.»

Den ukrainske presidenten sa at han nettopp hadde snakket med den amerikanske lederen for mindretallet i Representantenes hus, Hakeem Jeffries, og takket Kongressen for å ha vedtatt bistandspakken, men la til at Ukraina samarbeidet med alle partnere for å oppnå en hastighet på leveransene som ville tillate Ukraina å opprettholde sine posisjoner og forstyrre russiske krigsplaner.

– I samtalen min med Mr. Jeffries, understreket jeg at Patriot-systemer er nødvendige, og så raskt som mulig., la han til.

Når det gjelder inntreden i Den europeiske union, sa presidenten at Ukraina hadde oppfylt alle betingelser for at tiltrdelsesforhandlingene skal begynne, «og nå må EU oppfylle sine forpliktelser».

mest lest