Frode Forfang tar et kraftig oppgjør med det norske asylsystemet i et intervju med Klassekampen.
Han var øverste sjef for asylsystemet i 12 år under flere regjeringer, og har jobbet med innvandring og asyl i hele 26 år. Nå er han aktuell med debattboka «Asylparadokset». Beskjeden fra tidligere UDI-direktør Frode Forfangs er krystallklar: Vi kan ikke fortsette sånn som i dag.
Forfang mener selve asylretten fører med seg et voldsomt migrasjonspress mot Europa, ettersom Europa signaliserer at det bare er å komme og søke asyl på grensa. Derfor vil han foreslå et nytt prinsipp:
– Retten til å søke asyl bør bare gjelde i første tilstrekkelige trygge land. Er du i Tyrkia, er du trygg, sier han til Klassekampen.
Asylsøkere som har reist gjennom trygge land først, vil altså miste retten til å søke asyl.
Forfang frykter at dersom vi ikke gjør systematiske endringer og får kontroll på Europas yttergrenser, vil flyktningstrømmen fortsette helt til systemet kollapser. Han viser til kriseåret 2015 da nærmere én million flyktninger og migranter tok seg til Europa. I hans nye bok omtaler den tidligere asylsjefen dette som «året da demningen brast».
Siden 2014 har over 72.000 mennesker rundt om i verden mistet livet eller blitt meldt savnet mens de har vært på flukt – flesteparten fra kriserammede land. Den høyeste dødsraten var i fjor da 8938 mennesker døde mens de var på flukt, viser en rapport fra Den internasjonale migrasjonsorganisasjonen (IOM).
– Disse tallene er en tragisk påminnelse om at mennesker risikerer livet når utrygghet, mangel på muligheter og andre utfordringer ikke gir dem trygge nok alternativer i hjemlandet, sier IOM-sjef Amy Pope, ifølge NTB.