Brukte ordet «fanteri» i sin russehilsen – Slottet endret til «fjas»

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mai 2023 | 02:38

Slottet endret ordet «fanteri» til «fjas» i prinsesse Ingrid Alexandras russehilsen på Facebook. Ervin Kohn berømmer Slottet.

– Her har noen vært våkne, sier forstander i det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn til VG. Han mener ordet er diskrimminerende mot romanifolk.

«Russetiden er ofte assosiert med fest og fanteri – men det handler også om samhold, om å feire sammen med venner og medelever,» skrev prinsesse Ingrid Alexandra i sin hilsen til vårens russ 28. april, i et innlegg publisert både på kongehusets hjemmesider og på kongehusets Facebook-side. Men 5. mai ble setningen imidlertid endret. Da ble ordet «fanteri» sletter og erstattet av med «fjas».

Skjermdump Facebook

Slottets kommunikasjonssjef Guri Varpe forteller til VG at de ble minnet om at ‘fanteri’ har sin opprinnelse fra negativ omtale av romanifolket, og derfor ble ordet erstattet.

– Bruken av ordet var selvsagt ikke vondt ment mot noen. Det er viktig at vi hjelper hverandre til å bruke et inkluderende språk. Vi er derfor takknemlig for at vi ble gjort oppmerksom på ordets opprinnelse, sier hun til avisen.

Historien om romanifolkets møte med nordmenn er ukjent for mange, skriver Kohn i en kronikk i VG.

Etterkommere etter romanifolket eller tateter i Norge har visstnok forsøkt lenge å få det bort, slik ordet «neger» har blitt uglesett i det siste. Men de har ikke blitt hørt, og det må ta slutt mener Kohn.

Han kjente ikke til endringen i  prinsessens russehilsen før VG kontaktet ham, men berømmer Slottet og prinsesse Ingrid Alexandra for årvåkenheten.

– Betegnelsen «fant» er ikke nødvendigvis nedsettende. Noen romani/tatere mener det, men ikke alle. Det som derimot er nedsettende er å lage et substantiv av det. Ordet «jøde» er ikke nedsettende i seg selv. Jeg er jøde. Det er det jeg er. Men straks du bruker ord som «jødepriser» eller «jødebutikk», da blir det problematisk. For det er nedsettende ment, forklarer Kohn til avisen.

mest lest