Lovet atomvåpen til land som støtter Russland

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 29. mai 2023 | 15:47

Aleksandr Lukasjenko sier at enhver stat som slutter seg til den russisk-hviterussiske alliansen vil motta atomvåpen av Russland.

Kommentarene til presidenten i Belarus kom under toppmøtet i Eurasian Economic Forum, som består av Russland, Aserbajdsjan, Hviterussland, Kasakhstan og Kirgisistan.

– Det vil være atomvåpen til alle, sa Lukasjenko.

Intervjuet ble gjort torsdag med den russiske statstilknyttede journalisten Pavel Zarubin, men ble søndag publisert på Zarubins telegram-konto og omtalt i ukrainske Pravda og Kyiv Independent.

Under møtet undertegnet Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og Belarus forsvarsminister Viktor Khrenin en avtale om å stasjonere russiske atomvåpen på belarusisk jord.

Noe Putin truet med å gjøre allerede i mars.

USA har reagert sterkt mot avtalen, og gjentatt at den vil få «alvorlige konsekvenser» dersom Russland bruker atomvåpen i krigen.

– Planene er det siste eksempelet på uansvarlig oppførsel fra Russland siden invasjonen, sier utenriksdepartementets talsmann Matthew Miller, ifølge Reuters.

Men de tror ikke at Russland vil bruke atomvåpnene.

– Vi har ikke sett noen grunn til å endre plasseringen av våre atomvåpen, skriver det amerikanske forsvarsdepartementet i en uttalelse.

Etter møtet med Putin ble Lukasjenko fraktet til et sykehus i sentrum av Moskva lørdag, hevder den hviterussiske opposisjonspolitikeren Valerij Tsepokalo.

– Ifølge våre ubekreftede opplysninger ble Lukasjenko raskt sendt til sykehus i Moskva, skriver Tsepkalo i en melding via Telegram. «De beste spesialistene ble sendt for å behandle hans kritiske tilstand».

Lukasjenkos helsetilstand er et tema som har vært heftig debattert den siste måneden.

På den russiske såkalte «seiersdagen» den 9. mai kunne han sees med den ene hånden bandasjert og var ustø på beina. I stedet for å gå i paraden, måtte han kjøres 300 meter med bil den korte veien til kransenedleggelsen utenfor Kreml. Senere hoppet han over lunsj med Putin og måtte eskorteres med ambulanse tilbake til flyplassen.

Noen dager etter spekulasjonene kom nyheten fra Minsk: Lukasjenko var syk. Men de ville ikke gå inn på hva slags sykdom det var.

I forrige uke viste Lukasjenko seg igjen, men nå med bandasjen på den andre hånden.

Ifølge det statlige russiske nyhetsbyrået RIA sa Lukasjenko at han ble smittet av et adenovirus og ville bli behandlet om tre dager.

– Jeg vil ikke dø, du vil fortsatt bli dratt med meg i lang tid, sa Lukasjenko.

Lukasjenko vant presidentskapet i 1994 og har aldri gitt det fra seg, gjennom en rekke valg.

mest lest