Klimakriseopptatt Dagsavisen-redaktør mener strømkrisen er en «bagatell»: – Hva er dette for noe vrøvl?

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. august 2022 | 20:43

Lars West Johnsen er politisk redaktør i Dagsavisen. I en kommentar lørdag beklager han seg over at «klimakrisa» kommer helt i skyggen av det han omtaler som en «bagatell» i forhold, nemlig strømkrisen. Men kommentaren møter motbør på Facebook.

Johnsen starter ut med å etterlyse klima- og miljøminister minister Espen Barth Eide (Ap).

«Jeg må innrømme at jeg har savna han i sommer. Espen Barth Eide. Landets klima- og miljøminister har glimret med sitt fravær. Kanskje har han skrumpet inn i varmen. Sammen med noen av verdens største og viktigste elver.»

Dagsavisen er kjent for sine formaninger om å forsere «det grønne skiftet». West Johnsen er en av aktivistene. Det legger han heller ikke skjul på.

– Jeg vil ha mer Espen i monitor, mye mer Espen. For jo mindre vi hører til klima- og miljøministeren, jo lenger unna er vi målet om å sette verdens hurtig eskalerende klimakrise på dagsorden. Øverst på dagsorden, der den hører hjemme. For sommeren har vært en eneste lang krise. Og da snakker jeg ikke om strømkrisa, skriver han og fortsetter:

– Jeg vil ha Espen Barth Eide i posterformat på landets barnerom. Jeg vil at Espen Barth Eide skal være idol for ungdommen. Jeg vil ha Espen Barth Eide på forsida av landets glansa damemagasiner. Men han er knapt å se i landets nasjonale medier.

Artikkelen fortsetter.

West Johsen forteller leserne at Europas største og viktigste elver tørker ut og at Kina opplever tidenes hetebølge. Somrene blir lengre, heitere og farligere. I alle land, ifølge redaktøren.

«Forskere advarer mot global vannmangel. Og mot et landbruk som kan kollapse. Global vannmangel? Hvis noe er egna til å ta nattesøvnen din, må det være nettopp det.»

Det som frustrerer ham er at ingen er opptatt av denne krisen han maler opp. Alt handler om høye energipriser og strømkrise. Men det er en «bagatell».

– I Norge foregår det nå en svært ladet debatt om strømpriser. Det fordeles skyld og det tas omkamper om grunnleggende samfunnssyn. Engasjementet og sinnet er stort, oppmerksomheten total, selv om staten altså tar brorparten av regninga vår og et fåtall opplever en reell personlig tragedie på grunn av strømprisene. Men sannheten er at denne krisa er en bagatell mot det som venter av priser som skal betales. De økonomiske og menneskelig kostnadene vil bli enorme. Men dette er det uhyggelig stille om.

West Johnsen bruker krigsretorikk. Han vil ha en hærfører til kampen sin. Og den hærføreren skal være Espen Barth Eide.

– Alarmister? Ingen orker dem. Vel, jeg skulle gjerne sett Espen på barrikadene. Med knyttet neve. Med utestemme. En politiker som hadde tatt rollen som hærfører og ikke bare høflig applauderte en svensk tenåring.

Men Johnsen føler at taler for døve ører. Bare han og Dagsavisen synes opptatt av krisen, og MDG er under sperregrensen.

– Vekkelsespredikant

Dagsavisen har lagt ut innlegget på sin Facebook-side og der har den fått sjelden mange reaksjoner og kommentarer til den avisen å være. Noen støtter Lars West Johnsen, men det er også mye motbør.

Journalisten Arve Tunstad er ikke nådig:

– Da jeg jobbet i lokalavis hendte det at jeg ble sendt ut for å skrive om en vekkelse som gikk over bygda. Jeg husker de salige uttrykkene i de frelstes øyne, og samtidig redselen deres. For endetiden var nær. Men heldigvis ebbet slike vekkelser ut etter kort tid. Den vekkelsen og endetidskulten du har gjort deg til predikant for, har nå holdt det gående i trettifem år, med en evig voksende flokk av tungetalende redaktører som kaver over tastaturet som skremte kyllinger, skriver Tunstad i kommentarfeltet til Dagsavisen på Facebook.

– Da er Dagsavisen tydeligvis ferdig med sommerferie og spyr ut sine dommedags profetier. Heldigvis har en del av befolkningen begynt å skjønne at det grønne skifte er ren svindel av egen befolkning. Det er ingen ting i det grønne skifte som er bærekraftig i forhold til Klima og miljø, tvert i mot, skriver en annen.

– Hva er dette for noe vrøvl? spør en tredje.

Men det er også de som verdsetter West Johnsens «motstrømsartikkel»

– Veldig bra kommentar av politisk redaktør i Dagsavisen. Dette kan være det viktigste du leser denne helga, skriver Ivar Aalbu.

Professor: – Strømkrisen slår alle rekorder i politiske lederes ansvarsløshet

mest lest