NHO innrømmer: Sindre pushet norsk vaksinesatsing og «grønn transport»

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 29. september 2023 | 12:16

Tidligere har Stein Lier Hansen sagt at Sindre Finnes kun var «tallknuser» og ikke jobbet med nindustripolitikk, for Norsk Industri. Men nå må han innrømme at det ikke stemte.

Lier-Hansen bekrefter nå at Finnes jobbet grønn transport og en storsatsing på legemiddelindustri i Norge, skriver VG.

– Avtalen som ble inngått med SMK, var at Finnes ikke skulle være involvert i noen saker knyttet til regjering, noe departement eller lobby, sa Lier-Hansen til VG da de 3600 aksjehandelene ble kjent på Erna Solbergs egen pressekonferanse 15. september.

– Han ble innelåst som tallknuser og jobbet kun som tallknuser. Det har vi alltid fulgt opp, fortsatte Lier-Hansen om Finnes’ rolle de åtte årene.

Men frigitte eposter fra SMK viser en annen historie. Sindre Finnes var involvert i næringspolitikk og kontaktet endog Statsministerens kontor om sakene mens kona var statsminister.

I august 2020 var det å få statlig støtte til norsk vaksineproduksjon som sto på agendaen til Norsk Industri, med Finnes som ivrig lobbyist kunne Vårt Land melde onsdag.

De hadde bestilt en rapport, som Finnes kontaktet DN for å få dem til å skrive om.

– Dette er godt vaksinenytt, som kanskje kan gi grunnlag for en artikkel om mulig norsk vaksineproduksjon, skrev Finnes til en journalist i DN på formiddagen 26. august 2020.

Men prosjektet trenget statlige subsider,: «Modellen baserer seg på at staten finansierer en vesentlig del av oppbyggingen,» het det i rapporten

Så Finnes kontaktet også konas nære rådgiver, statssekretær Rune Alstadsæter (H)

«Rune, se nedenfor. Dette er godt vaksinenytt, som kanskje det kan være greit å vite om, skrev Finnes en halvtime etter eposten til DN.

Lier-Hansen sier nå at det har vært en «forståelse» mellom Finnes og SMK om at han kunne jobbe med visse saker.

– Den avtalen jeg refererte til var en forståelse med SMK om at Sindre Finnes ikke skulle delta i Norsk Industris arbeid opp mot departementene i tiden da Erna Solberg var statsminister, med noen avtalte unntak, blant annet knyttet til arbeidet med grønn transport, sier direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen til VG.

Om vaksinesatsningen, sier han:

– Norsk Industri og fagbevegelsen hadde i mange år før Erna Solberg ble statsminister jobbet med å legge til rette for farmasøytisk industri i Norge. Sammen med partene i fagbevegelsen fikk vi frem utredninger om hvordan andre land, blant annet Irland hadde lykkes. Finnes har vært en del av dette arbeidet.

Solbergs trofaste rådgiver Alstadsæther hever eposten fra Finnes var et uskyldig tips.

– Jeg opplevde at Sindre her tok kontakt med meg for å gi et tips om en nyhetssak han syntes var interessant, skriver Alstadsæter på sms.

– Av ren nysgjerrighet sendte jeg den videre til våre folk i Helsedepartementet for en faktasjekk.

Det ble aldri noe av vaksineproduksjonen.

mest lest