Kripos er bekymret for økende aktivitet fra svenske kriminelle nettverk i Norge

Avatar photo
Publisert 29. november 2023 | 22:05

Det beryktede Foxtrot-miljøet har stått bak en rekke brutale drap, eksplosjoner og voldsepisoder i Sverige.

Etter skyteepisoden i Moss tirsdag, hvor det svenske Foxtrot-nettverket er et sentralt tema i etterforskningen, har Kripos uttalt at de er bekymret for aktivitet fra svenske kriminelle nettverk på norsk jord.

Episoden i Moss, hvor en svensk statsborger ble skutt, er den andre saken på kort tid i Øst politidistrikt som knyttes til kriminelle miljøer i utlandet. Ifølge NTB har politiet bedt om bistand fra svensk politi og gjør tiltak på grensen til Sverige.

24. oktober gikk en bombe av i Drøbak. Ingen ble skadet, men politiet etterforsker saken som et drapsforsøk. Politiet kalte hendelsen et «målrettet angrep innad i kriminelle miljøer».

Politiet understreker imidlertid at de ikke vet om det er Foxtrot-nettverket som står bak.

Ifølge Kripos er trenden uansett tydelig: Norske gjengkriminelle lener seg i økende grad på tjenester fra Sverige.

– Vi har sett at norske kriminelle nettverk har bestilt vold fra Sverige, det ser vi på krypterte meldingstjenester, sier Kjetil Tunold, leder for etterretningsavsnittet ved Seksjon for organisert kriminalitet i Kripos, til VG.

Kripos er kjent med at svenske kriminelle nettverk opererer i elleve av tolv norske politidistrikt. Foxtrot-nettverket opererer i seks av tolv politidistrikter.

– Vi ser at de samarbeider med norske kriminelle nettverk, sier Tunold til VG.

Han mener det er en reell trussel at gruppens aktivitet vil utvides i Norge.

– De står i spissen av det som er voldsbølgen i Sverige, og vi har sett at de har en enorm voldskapasitet. Det er bekymring for at de kan utvide dette til Norge, sier han til VG.

Tunold legger til at norsk politi etterforsker flere straffesaker tilknyttet dette, og sier det har vært en økning i antallet de siste par årene.

– Vi er redd for at det går i feil retning, sier han til avisen.

mest lest