Har funnet en ekstremt sjelden meteoritt i Antarktis

Avatar photo
Olav Kvilhaug
Journalist
Publisert 30. januar 2023 | 10:51

Forskere hevder å ha funnet en ekstremt sjelden meteoritt i Antarktis.

– Da vi så den sitte for seg selv i midten av de blå isen, ble vi alle begeistret, forteller Chicago Field Museum-forskeren Maria Valdes til Chicago Tribune, gjengitt av New York Post.

Det var i desember funnet ble gjordt, etter en elleve dager lang ekspedisjon.

Meteoritten som er i overkant av sju kilo, er en av de største som noen gang er funnet på kontinentet. Til sammenlikning skal bare 100 av totalt 45 000 meteoritter hentet fra Antarktis det siste århundret, være tilsvarende størrelse eller større, ifølge The Independent.

Det opplyser Chicago Field Museum til nyhetsnettstedet.

– Antarktis er fjernt, bittert kaldt, tørt: forhold som gjør det til et tøft sted å jobbe, men utmerket for å finne meteoritter med minimal forvitring, skriver Field Museum på Twitter.

Ifølge forskerne ser det ut til at meteoritten er laget av kondritt, og sannsynligvis har den sin opprinnelse i aseteroidbeltet mellom Mars og Jupiter.

Meteoritten hadde en «fusjonsskorpe» – et glassaktig ytre lag som smeltet litt da den kom inn i atmosfæren. Det var også slitt ned, et tegn på at det hadde vært på jorden i mange år.

Den er nå sendt til The Royal Belgian Institute og Natural Sciences i Belgia for en kjemisk analyse.

Det er det tørre og kalde klimaet, og at isbreer bidra til å drive eldgamle meteoritter til overflaten, som gjør Antarktis til et yndet sted for forskere som er på jakt etter meteoritter.

Lurås #6 med Hans Eirik Olav – Pengetrykking, Bobler, Bank, Federal Reserve, Gull, Bitcoin

mest lest