Rapport: Ikke grunnlag for å kritisere E-tjenesten

Avatar photo
Publisert 30. januar 2024 | 15:43

EOS-utvalget har konkludert med at terrorangrepet i Oslo 25. juni 2022 ikke ble fremprovosert av E-tjenesten.

Utvalget er Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåknings- og sikkerhetstjenestene.

– Utvalget har etter sin undersøkelse av saken ikke funnet grunnlag for å kritisere E-tjenesten, skriver de i en fersk rapport.

Etter terrorangrepet var utført ble det kjent at en agent for etterretningstjenesten hadde chattet med en islamist bare dager før angrepet. Agentan utga seg i for å være islamist i meldingsutvekslingen. De snakket også om en mulig terroraksjon i Norge.

Agenten skrev blant annet at terroraksjonen måtte gjennomføres på en god måte, med stor skade og som skapte dypt inntrykk på de vantro.

Likevel mener EOS-utvalget at agenten ikke fremprovoserte angrepet.

– Det er ikke holdepunkter for at E-tjenestens kildeføringen medførte at angrepet ble mer alvorlig eller omfangsrikt enn det ellers ville ha blitt, heter det i rapporten.

Utvalget skriver at agenten flere steder uttrykker seg positive holdninger til terrorangrep og skriver at det må være vellykket.

– Utsagnene inneholder ikke informasjon om tid, sted eller metode, og er etter utvalgets oppfatning ikke egnet til å påvirke planleggingen av angrepet i tilstrekkelig grad til at terskelen for ulovlig provokasjon er oversteget.

Utvalget skriver at E-tjenesten har sagt at agenten prøvde å fremstå troverdig.

– Dette inkluderte å takke kilden for innsatsen og oppofrelsen, samt å uttale at det var viktig at operasjonen ble gjennomført på en god måte og gjorde stor skade og dypt inntrykk på de vantro.

De sier at agenten prøvde å forsinke angrepet, blant annet ved å stille flere spørsmål og understreke at planene ikke måtte lekkes.

– På denne måten prøvde agenten å fremstå med troverdighet som
ISIL-kriger og samtidig «fiske» etter mer konkret informasjon om angrepsplanene, skriver utvalget.

mest lest