Kreft sprer seg mest om natten

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. mars 2023 | 17:43

Ny forskning viser at kreftceller invaderer kroppen og ødelegger organene dine på bestemte tidspunkter på døgnet. Det kan ha betydning også for behandlingen. 

Du hviler på natten, og temperaturen i kroppen er lavere. Men hvis du har kreftceller, er det mye som tyder på at de blir mer aktive.

Et team sveitsiske forskere har vist at kreftceller ikke følger døgnrytmen til resten av kroppen, skriver Illustrert Vitenskap.

Kreft er en gruppe sykdommer som skyldes ukontrollert vekst og spredning av unormale celler i kroppen. Vanligvis deler celler seg og dør i en kontrollert måte, men i kreftceller oppstår en DNA-mutasjon som gjør at de deler seg ukontrollert og ikke dør når de skal. Disse kreftcellene kan danne svulster, som kan være ondartede eller godartede. Ondartede svulster, eller kreftsvulster, kan invadere og ødelegge nærliggende vev og organer, samt spre seg til andre deler av kroppen gjennom blod- og lymfesystemet.

Kreftceller kan også migrere og invadere nærliggende vev og organer, samt spre seg gjennom blod- og lymfesystemet til andre deler av kroppen. Hittil har man trodd at denne spredningen av kreftceller skjer når som helst på døgnet.

Men de nye resultatene fra Sveits sår nå tvil om den teorien. De tyder nemlig på at kreften har sin egen rytme.

Forskere ved det sveitsiske universitetet ETH mener kreften oppfører seg alt annet enn tilfeldig – den opererer uavhengig av kroppens vanlige døgnrytme og sprer seg først og fremst mens vi sover. De tok bloprøver og fant mye høyere konsentrasjon av sirkulerende kreftceller på nattestid.

Nå ser man på måter hvor denne kunnskapen bør påvirke hvilken behandling som skal gis. Blant annet om lysbehandling før leggetid kan utskille hormoner som demper spredninger av kreften.

– Kan ta tiår

Ifølge Kreftregisteret i Norge får om lag én av tre nordmenn kreft i løpet av livet. Sannsynligheten for å få kreft øker med alderen, og de fleste tilfeller av kreft oppdages hos personer som er over 50 år gamle.

Tiden det tar for kreftceller å utvikle seg og vokse til en størrelse som kan oppdages, kan variere betydelig avhengig av krefttypen og andre faktorer. Noen krefttyper kan utvikle seg raskt og vokse til en betydelig størrelse på kort tid, mens andre kan ta år eller til og med tiår før de blir oppdaget.

Generelt sett kan det ta flere år for kreftceller å utvikle seg og danne en svulst som er stor nok til å bli oppdaget ved hjelp av standard screeningmetoder som mammografi, koloskopi eller CT-skanning.

IQ-nivået i Vesten er synkende: Men hvorfor? (+)

mest lest