Waltherzøe har hatt en «stri tørn» – men er langt fra knekt

Avatar photo
Helge Lurås
Ansvarlig redaktør
Publisert 30. mars 2024 | 08:47

Owe Ingemann Waltherzøe (60) var for de fleste synomymt med INP (industri- og næringspartiet). Men så ble det «opprør» internt, og i slutten av januar trakk han seg som partileder og meldte seg helt ut.

Da hadde han jobbet med ideen til partiet siden 2017. Bygget opp en gruppe støttespillere han kjente fra før og brukte Facebook aktivt. I februar 2020 ble partiet stiftet på Rjukan.

Fra og med strømkrisen i 2022 steg partiet raskk på meningsmålingene. I lokalvalget i 2023 ble det 3 prosentr og 240 innvalgte delegater. Utover høsten steg målingene ytterligere.

Og så nådde det interne bråket mediene. Waltherzøe ble presset ut. Nå sliter INP på meningsmålingene.

iNyheter har tatt en påskeprat med 60-åringen fra Grenland. Waltherzøe har ikke ligget på latsiden. Bare dager etter at han trakk seg fra INP, stiftet han et nytt parti: Det norske industripartiet (DNI)

– Hvordan har de to siste månedene vært for deg?

– Det har på mange måter vært travelt og en «stri tørn» med all medieoppmerksomheten rundt delingen av partiet, innrømmer Waltherzøe og fortsetter:

– Personlig har det vært noen skikkelige opp og nedturer med den massive produksjonen av «fake news» rundt min person. At politikken ikke er en søndagskole, har denne delingen med all tydelighet vist. Utsikt til makt, penger og flomlys gjør noe med mennesker, sier han

Men støtten han har fått etter den interne uroen, er noe han setter pris på. Han mener det er mange som ønsker den «bevegelsen» som ble startet alt godt og som vil at man skal fortsette den opprinnelige ideen om å skape et reelt alternativ i dagens politiske landskap.

– Det er gøy å kjenne at å starte Det norske industripartiet, DNI, gir meg krefter og ny giv.

De har også skaffet seg ny logo:

Logo: DNI

– Er det tungt å dra i gang et nytt parti for andre gang?

– Å stifte og starte et nytt parti i seg selv er mye jobb, men tungt er det ikke når jeg har med så mange profesjonelle folk med god organisatorisk erfaring, forståelse og unikt engasjement.

Og noen erfaringer har mannen som jobber i Nordsjøen og som har vært konserntillitsvalgt dratt med seg.

– Det handler om å dra i samme retning, være overbærende, rause og ikke miste målet av syne. Å sette søkelys på ubetydelige detaljer og hva andre gjør eller sier har vi stort sett klart å unngå og overlater til andre. Vi har mye humor, galgenhumor og et par saftige uttrykk når vi nærmer oss detaljdiskusjoner; Kommaknulling, ser han med et smil.

– Hvor mange medlemmer har dere nå?

– Akkurat nå er vi 1743 aktive medlemmer, ca 10-20 nye hver dag. Medlemskapet i Det norske industripartiet, DNI er gratis i 2024 fordi vi ser at de aller fleste kommer fra det gamle partiet og har betalt kontingent der.

– Hva er planene fremover? Blir det landsmøte, vedtekter og partiprogram?

– Planene fremover er å fokusere på bygging av DNI stein på stein. Vi har litt vei å gå før vi har samlet inn de lovpålagte 5.000 støtteerklæringer for å registrere partiet DNI i partiregisteret. Innsamlingen er godt i gang og det skal ikke mere til enn at hvert medlem klarer å samle 4 signaturer hver så er vi i mål.

Men Waltherzøe er ikke spesielt imponert over hvordan systemet er satt opp. Mens alt ellers er digitalisert, tviholdert man på papir og fysiske underskrifter når man skal samle sammen nok til å registrere et parti.

– Her har de etablerte partiene klart å trekke opp stigen etter seg ved å ikke tillate digitale løsninger eller at folk kan ta bilde og sende inn. Partiregisteret godtar kun skjemaer med originale fysiske signaturer på ark. Man har digitalisert omtrent alt i samfunnet, men ikke når det gjelder å etablere «konkurrenter» i det politiske landskapet. Hvor demokratisk dette er, kan man stille et stort spørsmål ved, sier DNI-lederen frustrert.

– Angrer du noe fra tiden i INP?

– Et vanskelig spørsmål. Ingen avgjørelser ble noen gang tatt av meg alene, vi var et setralstyre bak alle avgjørelsene selv om enkelte har klart å lage et inntrykk av meg som eneveldig. Det finnes referater fra alle møter der avgjørelsene er beskrevet. Det er imidlertid vanskelig å ikke svare JA på et slikt spørsmål, men det vil være i etterpålokskapens navn.

Waltherzøe er ikke enig i beskrivelsen kritikerne har gitt av ham.

– Jeg har en tendens til å stole på mennesker og når vi fordeler oppgaver regner jeg med at det blir gjort. Jeg skulle ha fulgt opp bedre og kanskje sjekket bedre, særlig det som går på økonomi. Her ble vi «dømt» av Partilovnemnda å fratas halve partistøtten i 2022, 2023 og 198.000 i 2024. Det jeg angrer mest på er imidlertid at vi lot Helsepartiet for tett innpå og gav dem alt for mye styring. Den fusjonen der HPs partistøtte går til å betale for administrasjonen i INP er ikke helt heldig og antagelig ikke helt lovlig ser jeg.

– Hva gjør du i påsken?

– Påsken går med til skriving av partiprogram og seil-båtpuss. Håpet var å kunne ta ut Harlyen, en fatboy 1558 ccm, men været ser ut til å sette en stopper for det. Reiser offshore onsdagen rett over påske, sier Waltherzøe.

Setter du pris på denne artikkelen? iNyheter trenger din støtte. Tegn abonnement eller støtt oss på Vipps 763291 bank 1506.80.92768 eller PayPal

mest lest