Nå skal vi se etter liv på K2-18b

Avatar photo
Publisert 30. april 2024 | 17:44

Planetens atmosfære kan inneholde en gass som på jorden kun oppstår naturlig fra levende organismer. Nå skal James Webb teleskopet ta bilder av planeten for å lære mer om mulighetene for liv på K2-18b.

Den fjerne eksoplaneten er dobbelt så stor som jorden og har åtte ganger mer masse. Den bruker 33 dager på å gå en runde rundt en rød dvergstjerne som ligger omtrent 124 lysår fra jorden.

Etter å ha analysert lyset fra planetens atmsofære, oppdaget forskere i fjor tegn på gassen dimetylsulfoksid. Dette er en gass som kun oppstår fra levende organismer på jorden, hovedsakelig som biprodukt fra treforedling.

Dette bildet viser analysen av atmosfæren rundt eksoplaneten K2-18b. Foto: NASA.

På fredag denne uken skal James Webb teleskopet begynne å ta bilder av planeten for å finne ut om K2-18b faktisk kan ha dimetylsulfoksid i atmosfæren.

James Webb er et infrarødt teleskop som går i bane rundt jorden, med evne til å ta skarpe bilder dypt ute i verdensrommet.

James Webb-teleskopet. Foto: NASA.

Det vil imidlertid ta flere måneder før bildene er ferdige og klare for offentliggjøring.

Astrofysikeren Dr Nikku Madhusudhan leder arbeidet med å forske på K2-18b. Han sier ifølge Daily Mail at denne planeten vil være en av de mest spennende kandidatene for utenomjordisk liv dersom vi kan bekrefte at dens atmosfære inneholder dimetylsulfoksid.

mest lest